Így építs energiatakarékos otthont!

Így építs energiatakarékos otthont!

Új otthonod építésén gondolkozol? A házépítés, valamint a házépítés árak manapság sokakat elijeszthetnek a folyamattól, pedig számos technológiával, praktikával, eszközökkel, valamint jól kiválasztott anyagok felhasználásával a házépítés rémálomból, elérhető és fenntartható valósággá alakítható. Nézzünk pár lépést, ami egy energiatakarékos házépítés folyamatában kifizetődő lehet!

Alacsony energiafogyasztás és napelemek

Otthonunk tervezése és a házépítés során érdemes megfontolni a napelemek használatát. A napsugárzás hasznos energiává alakítható és felhasználható akár az egész ház fűtésére. A napelemekkel való fűtési módszerek könnyen alkalmazhatók új ingatlanokban, ablakok, verandák, falak és padlók felhasználásával.

Házépítés közben érdemes arra is figyelmet fordítani, hogy az ablakok hol kapnak helyet. A napenergia maximális kihasználása, valamint a helyiségek megfelelő fűtése érdekében érdemes a nagy ablakokat úgy elhelyezni, hogy dél felé nézzenek. Amennyiben az ablakok északra vannak beszerelve, házunk nem fogja tudni maximálisan kihasználni a nap erejét.

Energiahatékony készülékek

Tudtad, hogy egyes készülékek akkor is fogyasztanak energiát, ha éppen nem használjuk őket? Például akkor is fogyaszthatnak áramot amikor „készenléti állapotban” vannak. Sok háztartásban sokkal többet fogyasztanak a kelleténél, mert nem használják fel hatékonyan az energiát.

A gondos kiválasztott eszközökkel energiát és vizet is megtakaríthatunk. A legfontosabb szempontok, amelyeket érdemes figyelembe venni, mikor házépítés közben készülékeket választunk:

  • Valóban szükségünk van a készülékre?
  • Melyik a megfelelő méretű készülék háztartásunk számára?
  • Mennyi energiát és vizet fog felhasználni az adott eszköz?

Természetesen a megtakarítás egyik legegyszerűbb módja, ha okosan használjuk a készülékeket (például nem teszünk meleg ételt a hűtőszekrénybe, mert ez azt jelenti, hogy a hűtőszekrénynek többet kell dolgoznia). Valamint alkalmazhatjuk a szinte már minden új készüléken megjelenő ECO funkciót is.

Megfelelő szigetelés

Egy teljes ház szigetelése nem mindig egyszerű a házépítés vagy felújítás során, főleg, hogy az alapanyag, valamint a házépítés árak is egyre magasabbra emelkednek. Ezért házépítés közben kiválaszthatunk egy olyan házrészt, amelyet először szigetelni szeretnénk.

Tudtad, hogy a hő csaknem fele a falakon keresztül távozik? Éppen ezért a külső falak szigetelésével a hő nagy részét megtakaríthatjuk. A levegő beszivárgása a belső és a külső nyomáskülönbség miatt következik be, emiatt pedig a hideg levegő beáramlik. A levegő beszivárgásának intenzitása nagymértékben megnő, ha az ablakokon és ajtókon hézagok vannak, így ezekre is fordítsunk kiemelt figyelmet házépítés közben.

Reméljük cikkünkkel tudtunk segíteni a házépítés kapcsán és reméljük, hogy a házépítés árak sem fognak ezután annyira megijeszteni. Problémamentes építkezést kívánunk! (x)


A figyelmetekbe ajánljuk