Harold Edward Holt ausztrál miniszterelnök
Évente több százezer ember tűnik el. Vannak, akiket szerencsésen megtalálnak, mások egyszerűen nyom nélkül eltűnnek a a Föld színéről az évekig tartó erőfeszítések és a kidolgozott keresési módszerek ellenére is. Ha egy híres ember tűnik el, a vadabbnál vadabb összeesküvés-elméletek is megjelennek, de a végeredményen nem változtat. Mutatunk öt híres embert, aki soha nem került elő.

Pár napja írtunk már egy hasonlót: 5 történelmi személy, aki nyomtalanul eltűnt

Richey Edwards

Richey Edwards

Getty Images

A walesi Richey Edwards a Manic Street Preachers alternatív rockegyüttes szövegírója és ritmusgitárosa volt, aki a sötét és politikai indíttatású dalai miatt vált ismertté.

A legtöbben őt tartják a zenekar első három album agyának, amely megkülönböztette őket a generációjuk többi zenekarától. A zenész a harmadik albumuk megjelenésekor önpusztító, alkohollal átitatott spirálba esett. Ebben az időben a teljes eltűnés gondolatának lett a megszállottja.

1995. február 1-jén reggel 7 órakor Edwards elhagyta a szállodáját, minden holmiját hátrahagyta, és Wales felé vette az irányt. Azóta senki nem hallott róla.

Bár Edwardsot többször is látták a világ különböző pontjain, a bizonyítékok nem voltak elég meggyőzőek, végül 2008 novemberében halottnak nyilvánították.

Michael Clark Rockefeller

Michael Clark Rockefeller

Getty Images

Michael Clark Rockefeller Nelson Rockefeller amerikai alelnök ötödik gyermeke volt. Ő volt az idősebb John Davison Rockefeller dédunokája is, aki az akkoriban a legnagyobb olajvállalat, a Standard Oil alapítója volt, nem mellesleg ő volt a milliomosdinasztia alapítója is.

A Harvardon végzett Rockefeller elutazott Pápua Új-Guineába és Indonéziába, hogy festményeket gyűjtsön és fényképeket készítsen a kannibalizmusukról is ismert asmat törzs tagjairól.

1961. november 17-én Rockefeller és René Wassing (egy holland antropológus) körülbelül öt kilométerre voltak a parttól, amikor csónakjuk felborult. A beszámolók szerint Rockefellernek sikerült kiúsznia a partra, de ekkor látták utoljára. Még a kéthetes keresés után sem sikerült megtalálni a férfit, amelybe helikopterek, hajók, repülőgépek és több ezer ember is bekapcsolódott.

Eltűnése akkoriban kedvelt összeesküvés-elméleteket szült, de a legtöbbet hangoztatott elmélet, hogy kannibálok ölték és ették meg.

Michael Rockefellert három évvel az eltűnése után, 1964-ben törvényesen halottnak nyilvánították.

​Harry Weldon Kees

Harry Weldon Kees

Wikimedia

Harry Weldon Kees 1914. február 24-én született a nebraskai Beatrice-ben. Sokoldalú tehetségnek tartották: Kees költő, festő, regényíró, irodalomkritikus, jazz-zongorista, drámaíró, novellaíró és filmrendező is volt. Bár karrierje rövid életű volt, Kees-t sokan az amerikai költészet egyik meghatározó alakjaként tartják számon.

Kees 1955 július első heteiben meglátogatta szüleit, ahonnan július 17-én este ért haza. Másnapi tartózkodási helyét viszont a mai napig rejtély övezi. 1955. július 19-én Kees autóját elhagyatottan találták meg egy parkolóban a Golden Gate híd egyik oldalán.

Külön érdekes, hogy a kocsi kulcsa még mindig a gyújtásban volt. Barátai és ismerősei szerint az eltűnését megelőző napokban Kees furcsán és zavartan viselkedett.

Kees egyszer öngyilkosságot is megpróbált elkövetni, végül nem tudta rávenni magát. Bár sokak szerint Kees végül öngyilkos lett, a holttestét soha nem találták meg.

Harold Edward Holt

Harold Edward Hol

Getty Images

Harold Edward Holt kifejezetten népszerű miniszterelnök volt Ausztráliában: társaságkedvelő, sportos, életvidám ember volt, aki imádott búvárkodni is. Holtot sokan Ausztrália történelmének egyik legprogresszívebb és legmeghatározóbb politikusaként tartják számon. A mindössze két évig tartó miniszterelnöki megbízatása alatt Holtnak számos mérföldkövet tulajdonítanak Ausztrália történelmében.

Sikeresen átállította Ausztráliát a dollára, emellett Holt 1967-ben országos népszavazást is szervezett, amely az ausztrál őslakosokat is bevonta a népszámlálásba, mivel a „Fehér Ausztrália" politikájának az egyik legnagyobb ellenzője volt. A miniszterelnök 1967 decemberében a Victoria állambeli Portsea-ban lévő nyaralójában tartózkodott. December 17-én, ebéd után úgy döntött, hogy elmegy egy közeli strandra úszni, bement a vízbe, és soha többé nem látták, és nem is hallottak felőle.

Nagyszabású keresés indult a miniszterelnök felkutatására, eredménytelenül.

Még ma is rengeteg összeesküvés-elmélet kering, köztük egy kínai tengeralattjáró is, ami elfogta és az öngyilkosság is. A legvalószínűbb azonban, hogy Harold Holt feltételezhetően megfulladt.

Alton Glenn Miller

Alton Glenn Miller

Getty Images

1939 és 1942 között Glenn Miller volt a legkelendőbb előadó Amerikában: 16 lemeze végzett az első helyen és és 69 top tízes slágere volt akkoriban – utóbbi egyébként több mint a Elvis Presley-nek (40 top tízes sláger) és a Beatles-nek (33 top tízes) volt.

1942-ben Miller végül szakított zenekarával, hogy megalapítsa a Glenn Miller Army Air Force Bandet.

1944 decemberében a zenésznek Párizsba kellett volna mennie, hogy a frissen felszabadult csapatoknak játsszon egy karácsonyi koncerten. A repülőgép azonban eltűnt a La Manche csatorna felett. Soha többé nem látták.

Sokak szerint a náci csapatok gyilkolhatták meg, esetleg a gépet baráti tűz alá vették, de az elméletek közül eddig egyiket sem sikerült igazolni.

(Forrás)

(Forrás)

A figyelmetekbe ajánljuk