dante
Getty Images / Stock Montage

Egy apácának köszönhető Dante eddig ismeretlen kéziratainak felfedezése

Egy firenzei kutató és apáca, Julia Bolton Holloway két hónappal a költő halálának 700. évfordulója előtt, szerencsés módon felfedezett egy köteg kézzel írott Dante-kéziratot.


A kéziratok Dante Firenzében töltött diákkorából származnak, amikor kemény tanára, Brunetto Latini által diktált műveket másolt ki a kormányzás művészetéről.

A kézírás a korai kéziratokban iskolásszerű, de kitűnő toszkán nyelven íródott... és az etikus kormányzás gondolatát takarja, amely később az Isteni színjátékban is megjelent"

– nyilatkozta Holloway.

A kutató a potenciális Dante-kéziratokat tartalmazó sorozatra Latino tanítványai által írt kéziratok felkutatása során bukkant rá, és a sorozatot Dante munkájaként azonosította a jellegzetes „cancellaresca" írásmód miatt, amelyet valószínűleg az apja tanított neki. Valamint árulkodó lehet az olcsó pergamen is, hiszen Dante szegényebb volt, mint diáktársai.

A kéziratok közül kettő egy körre helyezett négyzetet ábrázol, amelyet Dante később az Isteni színjátékban Istenről alkotott látomásának leírására használt.

(Lithub)

A figyelmetekbe ajánljuk