peter falk columbo

55 éve mutatták be a Columbot – 5 érdekesség a sorozatról

55 évvel ezelőtt került először képernyőre a Columbo tévésorozat, amely akkoriban egy különösen szokatlan detektívsorozatként debütált. Egy idősebb, esetlen rendőr, akit senki sem vett komolyan, és akit a rosszfiúk könnyű ellenfélnek tartottak, mégis szupergyorsan felgöngyölítette a legbonyolultabb bűntényeket is.


Eltalálta a szerep

Az alkotók között több karakterszínész is szóba került a szerepre, amíg Peter Falk fel nem hívta a társalkotó William Linket. Falk megkapta a forgatókönyv egy példányát, és azt mondta Linknek, hogy ölni tudna azért, hogy eljátszhassa azt a zsarut. Link még régebbi közös munkájuk során ismerte meg a színészt, és bár a férfi pont az ellentéte volt mindannak, amit eredetileg Columbo hadnagynak képzeltek, el kellett ismerniük, hogy Falk kisugárzásában volt valami plusz, ami mind a férfiak, mind a nők számára egy csapásra szimpatikussá vált. A karaktert alakítva a színész rengeteget improvizált, és rögtönzött félrevezetésekkel hozta zavarba színésztársait, így a különféle interjúk alapján emlékezetes volt vele a közös munka.

Ez is érdekelhet: Ez a valaha volt legjobb Columbo-epizód

Falk szeme

Peter Falk műszeme sokat hozzátett könnyen felismerhető megjelenéséhez, pláne, ha a jellegzetes szemhunyorgásról esik szó. A színész még fiatalon vesztette el szemét egy rákos megbetegedés miatt.

Erre a tényre utal a Végezetes nyom című epizódban, ahol Columbo azt mondja egy ismerősének:

Remek, jöjjön velem, jobb ha ketten megyünk, három szem többet lát.

De egyes források szerint a Columbia Pictures igazgatója pont ezért utasította el más szerepektől:

Ennyi pénzért kétszemű színészt is kaphatok!

Falk szállította Columbo ruhatárát

A Columbo számára eredetileg javasolt ruhatár Peter Falk fizimiskájával teljesen összeegyezhetetlennek tűnt, ezért a színész saját ruhatárát kutatta át. Talán azért, hogy még hitelesebbé tegye a Los Angeles-i rendőrség nyomozóját, Falk személyesen szállította karaktere rongyos ruháit. Egy visszaemlékezés szerint, amikor megkérdezték tőle, hogy Columbo jellegzetes esőkabátja a Smithsonian Múzeumban van-e, a színész azt válaszolta, hogy a legendás ruhadarab a gardróbjában pihen, amit évekkel korábban vásárolt New Yorkban, amikor egy óriási vihar csapott le.

Sőt, megkérte az öltöztetőket, hogy a számára kiválasztott kék öltönyt fessék szürkésbarnára. A szürke öltözet pedig évtizedekre a karakter védjegyévé vált.

Columbo keresztneve Frank

A Falk által játszott karaktert egyszerűen csak Columbo néven ismeri az egész világ. Az 1971-es Dead Weight című epizódban azonban a nyomozó megvillantja a jelvényét, és egy közeli felvételen láthatjuk, hogy a nyomozó keresztneve valójában Frank. A jelvény egyébként újra megjelenik az 1976-os A Matter of Honor című epizódban is.

A Columbo népszerűsítette a fordított detektívtörténetet

A William Link és Richard Levinson által készített Columbo a fordított detektívtörténet alkalmazásával szakított a hagyományos krimisorozatok tempójával. A cselekmények arról szóltak, hogy egy elkövető, akinek kilétét a nézők már ismerik, végül Columbo briliáns nyomozói munkája révén kerül csapdába. Ez a fajta történetírás különösen nagy kihívást jelentett a sorozat írói számára, és néha a legvalószínűtlenebb helyeken találtak ihletet.

A figyelmetekbe ajánljuk