Clint Eastwood 2018 decemberében
Fotó: Shutterstock

​Clint Eastwood szerint ez az egy dolog elengedhetetlen a jó filmekhez

Clint Eastwood 65 éves filmes pályafutásának egyik leglenyűgözőbb aspektusa, hogy nem csak mogorva káromkodókat játszik el szívesen, hanem sok esetben kifejezetten szemétládákat is.


A Sergio Leone Dollár-trilógiájánakNévtelen emberétől kezdve A csempész című filmben szereplő, nem évszázados drogcsempész Earl Stone-ig Eastwood mindig is a zűrös alakokat kereste: pocsék férjek, hiányzó apák és gyilkosok. Ha a nyugdíjas rodeósztár Mike Milo lesz Eastwood színészi hattyúdala, akkor ő lehet Eastwood életművének egyik legkedvesebb karaktere.

Ez is érdekelhet: Clint Eastwood szerint ez a sikeres filmrendezés titka

Mindeközben Eastwood lakonikus természete olyan fiús játékosságot takar, ami ellenállhatatlanná teszi őt (különösen, ha egy orángután a szárnysegédje). Ám a nők hamar rájönnek, hogy a legfőbb gazfickókkal élnek együtt, akik eszméletlen önfeledtséggel tivornyáznak. Eastwood filmjeiben egyébként számos nagyszerű női alakítást láthatunk. Ilyen Jessica Walter a Játszd le nekem a Mistyt! című filmben, Tyne Daly a A végrehajtóban, Meryl StreepA szív hídjaiban, és van egy olyan is, amelyről nem sokszor beszélünk: Marsha Mason a Halálhágóban.

A Halálhágóban Eastwood játssza Tom Highway tüzér őrmestert, a koreai háború hősét, aki a harc utáni karrierje nagy részét egy üveg aljára nézve tölti. Amikor Highway lehetőséget kap, hogy régi állomáshelyén, az észak-karolinai Camp Lejeune-ben rendezkedjen be, összetűzésbe kerül ellenséges parancsnokával (Everett McGill), aki a bázis leglustább egységéhez osztja be. Highway rendbe szedi magát, de ehhez ki kell békülnie volt feleségével, Aggie Highway-jel (Mason) is.

Ha tovább olvasnál: A 91 éves Clint Eastwood saját filmjében lesz főszereplő

Marsha Mason sz\u00edn\u00e9szn\u0151 2017-ben

Marsha Mason színésznő 2017-ben

Fotó: Bruce Glikas/FilmMagic/Getty Images

Masont négy Oscar-díjra jelölték, mielőtt megkapta a Halálhágó szerepét, és ez volt az első filmszerepe azóta, hogy 1983-ban elvált Neil Simon drámaírótól. Egy Roger Ebertnek adott interjúban Eastwood azt mondta, hogy a régi vágású, filmsztárok keménységét látta Masonban. Ahogy ő fogalmazott:

Minél erősebbek a női szereplők, annál jobb egy film. Régen tudták ezt, amikor a női sztárok ugyanolyan fontosak voltak, mint a férfiak: gondoljunk csak Katherine Hepburnre, Bette Davisre, Claudette Colbertre. De az ötvenes évekre a női szerepek valahogy farmeres szomszédcsajok lettek − elvesztették az erejüket. Most kapnak néhány sort, egy kis szexjelenetet, és ennyi. Engem ennél sokkal jobban érdekelnek a nők.

Bár Mason Aggie-je csak mellékszereplő a Halálhágóban, de olyan erősen fúj Highwayre, hogy rájövünk, hogy ebben a hanyatló katonában több van, mint egy keményvonalas mániákus, aki utálja, hogy mi lett a tengerészgyalogságból. Úgy tűnik, hogy Mason-nel nagyon jól szórakoznak a filmvásznon. Ez a legnehezebb fajta filmszínészet: figyelni a társadra és a pillanatnak élni.

Karaktereik már túl öregek a megjátszáshoz, és túl jól ismerik egymást ahhoz, hogy érzelmi csatározásban vegyenek részt.

A film emlékeztet az Egyesült Államok háborús gépezetének hollywoodi felhajtására egy évtizeddel a vietnami háború vége után, de Eastwood nem próbálja a katonai toborzást hajtani a Top Gun vagy a Rambo: Első vér II. mintájára. Ő csak azt szeretné, hogy azok az emberek, akik az életüket a hazájuk szolgálatának szentelik, embernek érezzék magukat. És ezt nem tudta volna elérni a nagyszerű Mason nélkül.

Forrás: Slashfilm

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk