Charles Dickens eddig nem látott levelei azt mutatják, hogy az író tisztában volt népszerűségével
wikipedia

Charles Dickens eddig nem látott levelei azt mutatják, hogy az író tisztában volt népszerűségével

Charles Dickens eddig nem látott és nem publikált levelei, amelyek némelyikéből kiderül, hogy tudatában volt saját hírnevének, most először kerülnek bemutatásra.


A 11 levélnek köszönhetően bepillantást nyerhetünk a szerző olvasási szokásaiba, írói terveibe és a vasárnapi postai szolgáltatás megszűnése miatti csalódottságába. A leveleket, amelyek egy 1,8 millió font (856 millió forint) értékű gyűjtemény részét képezik, a Charles Dickens Múzeum szerezte meg.

Az egyikben, amely 1866. február 10-én kelt, és a vasárnapi postai szolgáltatás megszüntetéséről szól, Dickens a következőket írja:

A leghatározottabban ellenzem, hogy ilyen kellemetlenségeket okozzanak nekem.

Az általa kapott és elküldött levelek számára hivatkozik, és azt mondja, hogy "a javasolt korlátozás annyira megnehezítené a dolgát, hogy azt hiszem, arra kényszerítene, hogy eladjam az itteni ingatlanomat", és elhagyjam a kenti Higham falut.

A legjobb viszonyban vagyok a szomszédaimmal, szegényekkel és gazdagokkal egyaránt, és azt hiszem, sajnálnák, ha elveszítenének

– írja a Twist Olivér és a Karácsonyi ének című klasszikus szerzője.

A több mint 300 tárgyat, köztük a portrékat, vázlatokat, színlapokat és könyveket egy amerikai gyűjtőtől szerezték be még 2020-ban. Emily Dunbar, a Charles Dickens Múzeum kurátora szerint a postai szolgáltatásra panaszkodó levél nagyszerű példája annak, hogy Dickens önérzetet mutat, előtérbe kerül hírnevének és társadalmi helyzetének tudatossága.

Dunbar szerint az egyik legérdekesebb dolog a levelekben az, hogy megmutatja, hogy Dickens miképp írt a 30-as, 40-es és 50-es éveiben, és hogy milyen sokféle téma foglalkoztatta.

A kiállítás szerdától (2022. augusztus 31.) látható a Charles Dickens Múzeumban és az interneten.


A figyelmetekbe ajánljuk