Bill Murray az Időtlen időkigben
Fotó: Profimédia

Bill Murray az Időtlen időkigben

A 10 legjobb Bill Murray film, amit mindig érdemes újranézni

Itt az új Bill Murray film, de emlékezetes alakításaira soha nem kár időt szakítani. Van belőlük egy pár.


A színész most Zac Efronnal és Russell Crowe-val iszogat a The Greatest Beer Run Ever, azaz Minden idők legelképesztőbb sörfuvarja című új vígjátékban, ami most debütált az Apple TV-n – és nemrég ünnepelte a 72. születésnapját is −, ennek apropóján most összegyűjtöttük az eddigi legjobb munkáit.

Bill Murray a Budapest Grand Hotelban

Bill Murray a Budapest Grand Hotelban

Fotó: Profimédia

10. A Grand Budapest Hotel (2014)

Kicsi szerep, de elragadó alakítás a dicsőségesen bajuszos Ivan, aki beugrik Gustave (Ralph Fiennes) és Zero Moustafa (Tony Revolori) segítségére. Van Murray alakításában valami élvezetes rajzfilmszerűség, és Wes Andersonnal ezúttal is sikerül nem átesniük a ló túloldalára.

9. A rémségek kicsiny boltja (1986)

Szinte lehetetlen választani Murray számos nagyszerű cameója közül, ahogy a Kávé és cigarettában kávét szolgál fel RZA-nak és GZA-nak vagy a Zombielandben játszott sétálós szerepéig. De a Steve Martin szadista fogorvosának mazochista pácienseként nyújtott alakítása örök klasszikus.

8. A király látogatása (2012)

Végül nem lett az az Oscar-csali film, amit a készítők reméltek tőle, de azért mindenképp érdemes elidőzni vele: Murray Rooseveltje bénult ugyan, de mindig tele van patrícius zsémbességgel. Valószínűleg a végére nem fogod úgy érezni, hogy jobban megismerted az elnököt, de Murray bátorsága a szerepben lenyűgöző.

7. Ed Wood (1994)

Kár, hogy Tim Burton és Murray nem dolgoztak többet együtt. Murray végtelenül aranyos ebben a filmben, ahogyan Bunny Breckinridge-et, Ed drag queen barátját alakítja. Látni kell, ahogy a Que Sera Sera Sera című dalát egy húsraktárban adja elő.

Bill Murray az \u00c9des v\u00edzi \u00e9letben

Bill Murray az Édes vízi életben

Fotó: Profimédia

6. Édes vízi élet (2004)

A gyakran Jacques Cousteau-hoz írt szerelmeslevélként jellemzett film valójában Anderson dicshimnusza Murray-hez és annak utánozhatatlan karizmájához, a színész pedig olyan alakítást nyújt, amely egyszerre operettszerű és elsöprő. Az utolsó jelenetben Murray eljátssza Francis Ford Coppolát, aki az 1979-es cannes-i filmfesztiválon a fiatal Sofiát cipeli a vállán.

5. Hervadó virágok (2005)

Ez a film kicsit túl komor, kicsit túl egyhangú. De Murray finom alakítása az exeit felkutató idős Don Juanként megmenti a filmet. Murray egyetlen pillantás alatt változik át − ahogy csak ő tudja − a cinikusból és megtört szívűből a reménykedőbe.

4. Tenenbaum, a háziátok (2001)

Ez egy olyan gyönyörűen visszafogott alakítás, hogy szinte elfelejtjük, hogy Bill Murray-t nézzük. Wes Andersonnal való második együttműködésében a szánalmas Raleigh St. Clairt alakítja, aki kénytelen végignézni felesége, Margot (Gwyneth Paltrow) és annak örökbefogadott testvére, Richie (Luke Wilson) különös, halálra ítélt románcát.

3. Idétlen időkig (1993)

Lehetetlen elképzelni, hogy valaki más játssza Phil Connors-t, az időjóst, aki azt sem tudja, hogy komédiába vagy tragédiába keveredett. Sajnos Murray a forgatáson tanúsított viselkedése miatt összeveszett Harold Ramis rendezővel. Szerencsére Philhez hasonlóan Murray is időben megtalálta a megváltást.

Bill Murray az Elveszett jelent\u00e9sben

Bill Murray az Elveszett jelentésben

Fotó: Profimédia

2. Elveszett jelentés (2003)

Murray a jetlaggel küzdő szétszórt hollywoodi színészként ellenállhatatlan, és joggal dühöngött, amikor elvesztette megérdemelt Oscar-díját Sean Pennnel szemben. A régóta keringő, soha meg nem erősített pletyka szerint Sofia Coppola Harrison Fordról mintázta Murray karakterét.

1. Szellemirtók (1984)

Akárhány Wes Anderson-, Jim Jarmusch- és Sofia Coppola-filmet is forgat Murray, ez az Ivan Reitman-vígjáték mindig is a legjobb filmje marad, Peter Venkman pedig a legeslegjobb Murray-figura. Minden egyes sor, amit Murray itt elmond, legendássá vált.

Forrás: Guardian


A figyelmetekbe ajánljuk