Jack Nicholson Jokerként a Batmanben 1989-ben
Fotó: Profimedia

Jack Nicholson rémisztő Joker-sminkje kis híján nem tudott megvalósulni

Jóval azelőtt, hogy a legtöbb blockbuster film a szuperhősökről szólt volna, Tim Burton már megcsinálta a Batmant. Ám Joker karakterével akadt egy kis problémája.


A Warner Bros. Pictures 1989-es filmjében Michael Keaton játszotta a sötét lovagot és Jack Nicholson Jokert. A Burton-film sokkal rajzfilmesebb volt, mint a Batman filmtörténetének újabb darabjai, és ez a képregénybeli Jokerhez közel álló sminket is eredményezett. Nicholson fehér arcot, zöld hajat, vérvörös szájat, hegyes állat és felerősített arcot kapott. A színésznek mindez valóban hátborzongató kinézetet kölcsönzött.

Ez is érdekelhet: Képregény formában folytatódik Tim Burton Batmanje

A Flashback FilmMaking 2017-es, a sminkelés folyamatáról szóló kulisszák mögötti videója szerint Joker kinézete sok tervezést igényelt a film sminkes csapatának vezetője, Nick Dudman részéről. Olyan sminket kellett készítenie, amelyet két óra alatt fel lehetett tenni és le lehetett venni, amely a szerkezeti változtatások ellenére sem takarta el mögötte Nicholson arcát, és amelyről a karakter egy tükörben le tudta törölni az egyik réteget, miközben nem vette le azt, ami alatta volt. Mindezek mellett Nicholsonnak volt egy allergiája, ami megnehezítette az egészet.

Mint kiderült, Nicholson allergiás volt egy olyan anyagra, amelyet szinte minden speciális effekteket készítő sminkes használ.

Ha tovább olvasnál: Így nézne ki az új Batman a 60-as években

Batman (1989) Official Trailer #1 - Tim Burton Superhero Movie

Életem egyik iróniája, hogy allergiás vagyok a spiritusz ragasztóra, a filmes sminkelés alapegységére

− vallotta be.

Ez egy olyan ragasztó, amely egy alkoholos anyagot és gyantát egyesít, hogy a protéziseket, például a Joker hosszúkás állát megtartsa. Először a 19. század végén jelent meg színházi használatra. Nem kíméli a bőrt, még akkor sem, ha nem vagy rá allergiás, és eltávolításához alkohol, kakaóvaj, vazelin, vagy hasonló anyagok szükségesek. Még a legjobb körülmények között is okozhat bőrpírt és irritációt.

Mind a másokon való használatából, mind abból, hogy színészként rajtad használják, hetekig is eltarthat, amíg a bőröd visszanyeri a normális állapotát. Bár Nicholson nem beszélt az allergiája következményeiről a forgatás alatt, sokszor jár kiütésekkel, hámló bőrrel és viszketéssel. Feltételezzük, hogy Nicholson mindezt a briliáns alakításába csatornázta.

Forrás: Slashfilm

A figyelmetekbe ajánljuk