Kutyaszorítóban filmjelenet 1992
Fotó: Profimedia

A 7 legjobb bankrablós és tolvajos film, ami valaha készült

Kevés alműfaj tud olyan örömet okozni, mint egy jó rablós film. Pedig a képlet elemei gyakran ismétlődnek: jellemzően összefog egy banda, kidolgoznak egy tervet és végrehajtják a rablást. Mégis imádjuk őket.


A rablós, tolvajos filmek tele vannak izgalommal, és ez meg is duplázódhat, amikor a filmkészítők a maguk módján alakítanak a műfajon. Ez, plusz egy remek szereplőgárda nagyszerű rablófilmet eredményezhet, függetlenül attól, hogy az alkotás egyben egy nagyszerű akciófilm is, vagy sem. Összegyűjtöttünk a Manual segítségével párat a valaha készült legjobb rablós filmek közül, és mint látni fogod, a lista sokféle alkotást felölel.

Ez is érdekelhet: A történelem legnagyobb bankrablásai

​1. Kutyaszorítóban (1992)

Technikailag a Kutyaszorítóban-ban szinte az összes kamerás akció azután játszódik, hogy a rablás véget ért és szörnyen rosszul sült el. Quentin Tarantino még így is tudja, hogyan tegye izgalmassá a rablás körüli drámát, amit úgy alakít, mintha egy színpadi játékot néznénk: megismerjük, kik a meló túlélői, és hogyan viszonyulnak egymáshoz. A film a rablás utóhatásairól szól inkább, mint magáról a rablásról, de a filmet részben az teszi naggyá, hogy érti a műfaj sajátosságait.

​2. A préri urai (2016)

Taylor Sheridan rablófilmje természetesen a vidéki Texasban játszódik, és két testvért követ, akik bankokat rabolnak ki, hogy kifizethessék a családi házukat. A filmben a rablások mind viszonylag kisstílűek, de ami A préri urait érdekessé teszi, az a középpontban álló kapcsolatok, a két testvér és a két nyugdíj előtt álló zsaru között, akiket az üldözésükre küldtek. A párbeszédek mind nagyot szólnak, ahogyan az éles kommentár is, amely arról szól, hogy Amerikában sok közösséget hagytak hátra, akik a bűnözésbe kényszerültek, hogy megéljenek.

Ha tovább olvasnál: 6 legjobb II. világháborús film

3. Logan Lucky - A tuti balhé (2017)

Steven Soderbergh kétszer is szerepel ezen a listán. Egyértelmű, hogy ő a rablófilmek egyik nagy mestere, és a Logan Lucky azt is bizonyítja, hogy bármilyen környezethez képes adaptálni a formulát. A film két testvért követ, akik együtt dolgoznak egy észak-karolinai NASCAR-verseny kirablásán, és ezzel Soderbergh pályafutásának egyik legélesebb írói munkásságát mutatja be. Channing Tatum, Riley Keough, Adam Driver és Daniel Craig meggyőző alakításával a film egyszerre szórakoztató és vicces, és a legjobb rablófilmek között a helye.

​4. Az erőszak utcái (1981)

A film, amely Michael Mannt sztárrendezővé tette, Az erőszak utcái egy kiválóan képzett ékszertolvaj történetét meséli el, aki törvénytisztelővé akar válni, és úgy dönt, hogy egy utolsó melót még elvállal, hogy kiérdemelje szabadságát. Persze képességei miatt rendkívül kívánatossá válik, ami azt jelenti, hogy a munka nem éppen a tervek szerint alakul. James Caan remekül alakítja a főszerepet, de Mann az igazi sztár ebben a filmben. Rendezése olyannyira stílusos és sajátos, hogy egy egész bűnügyi filmműfajt határozott meg, és ezzel saját karrierjét is elindította.

​5. Mission: Impossible - Titkos nemzet (2015)

Az összes Mission: Impossible-film tartalmaz rablófilmes elemeket, de ez a Titkos nemzetre még inkább igaz, mint bármelyik másik részre. A film Ethan Huntot és csapatát követi, akik egy szuperkémekből álló titkos szindikátus tagjainak nevét tartalmazó főkönyv nyomába erednek, akik történetesen mind az anarchia irányába dolgoznak. A rablás során egy víz alatti páncélszekrény is előkerül, Tom Cruise pedig percekig próbálja visszatartani a lélegzetét – de számos további trükköt is láthatunk, a Mission: Impossible-filmekhez illően. Egy plusz bónusz: ebben a filmben bukkan fel először Rebecca Ferguson Ilsa Faustja, aki minden idők egyik legjobb karaktere.

​6. Sivatagi cápák (1999)

George Clooney talán nem élvezte a Sivatagi cápák forgatását, de a végeredménnyel nehéz vitatkozni. A film, amely a „Sivatagi Vihar", azaz az öbölháború idején játszódik, négy katonát követ, akik úgy döntenek, hogy eltérnek a forgatókönyvtől, és ellopnak néhány iraki aranyat, amikor a rövid konfliktus a végéhez közeledik. A dolgok azonban nem a tervek szerint alakulnak, és ezáltal a film egy elgondolkodtató elmélkedéssé válik az amerikai beavatkozásról a tengerentúlon, és arról, hogy mit tesz mind a konfliktusban részt vevő katonákkal, mind pedig azokkal, akik ott élnek. Clooney, Ice Cube és Mark Wahlberg nagyszerűek, David O'Russell rendezése pedig soha nem volt még ilyen éles.

​7. Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi (2001)

Ha van egy esszenciális rablófilm, akkor az valószínűleg Steven Soderbergh Ocean's Eleven című filmje. A film, amely egy Las Vegas-i kaszinó páncéltermének kirablására összeállt csapat történetét meséli el, sztárszereplőkkel (köztük George Clooney, Brad Pitt és Matt Damon), csillogó díszletekkel és valódi izzással a főszereplők között. Mindez, valamint a valóban nagyszerű forgatókönyv és a szuper stílusos rendezés miatt az Ocean's Eleven talán a legjobb film az összes rablófilm közül. A film végső leleplezése, amely megmagyarázza, hogyan is történt valójában a rablás, csak hab a tortán.

A figyelmetekbe ajánljuk