13-as szám

A világ legszerencsétlenebb számai, és amiért elkerülik őket

Rengeteg embernek vannak fenntartása bizonyos számokkal. Ezt általában babonának hívjuk. Bizonyos számok azonban milliók életét határozza meg a mindennapokban. De miből ered a „természetfeletti" erejük és a messziről ismert szerencsétlenségük?

4

Kínában a négyes számot azért tartják szerencsétlennek, mert a szó kiejtése hasonlít a kínai halál szóhoz.

Ezért van az, hogy Kínában sok épületben kihagyják a negyedik emeletet, sőt, egyesek még a házvásárlást is elkerülik, ha a negyedik házszámról van szó.

Sok vállalat is mellőzi a négyes szám használatát: például a Fuji kihagyja a 4-es szériát a kameráinál, és a hármas után rögtön az ötös sorozatra ugrik.

13

A tizenhármas számot senkinek sem kell bemutatni. Részletesen itt írtunk róla, de röviden.

Sokan a Bibliához kapcsolják: Jézus keresztre feszítése előtti napon 13-an gyűltek össze az utolsó vacsorára. Itt úgy tartják, hogy maga Júdás volt a 13. vendég, aki az asztalhoz ült.

A germán-kelta mitológiában is szerepel egy hasonló történet, miszerint Loki, a ravaszság és ármány istene tizenharmadikként vett részt azon a vacsorán, amelyet végül fenekestül felforgatott, hiszen mérgezett nyílvesszővel megölte Baldrt, a szépség istenét. Az ünneprontás egy régivágású háborúhoz vezetett az istenek között – azaz Ragnarökhöz .

Rengeteg szállodában kihagyják a 13-at a szobák számozásánál, ahogy a felhőkarcolókon is a 12. emeletet a 14. követi. A lista hosszú, minden bizonnyal ez az a szám, amitől a legtöbben rettegnek.

8

Indiában a nyolcas számot balszerencsésnek tartják, ami sokak szerint a Szaturnusz három csillagához köthető.

A hindi nyelven „Sani" néven ismert számról azt mondják, hogy a béke felbontója, mivel számos katasztrófa történt nyolcadikán vagy a számhoz kapcsolódó dátumokon.

Példák erre az elméletre: kasmíri földrengés (2005. október 8.), a mumbai árvíz (2005. július 26.) és az indiai-óceáni cunami (2004. december 26.)

9

Japánban hasonló okok miatt tartanak a kilences számtól, mint Kínában a négyestől. A kilences hasonlóan hangzik, mint a japán kínzás vagy szenvedés szó, ezért a japánok másképp is ejtik ki a szót a biztonság kedvéért.

17

Az olaszoknál a péntek 17-e az, ami másoknál a péntek 13. Ez azért van, mert a római számoknál a XVII. átrendezhető a VIXI szóra is, ami latinra fordítva azt jelenti, hogy „vége az életemnek".

Az olaszok kifejezetten utálják ezt a napot, sokan még az üzleteket is bezárják, mások babonás szokásokkal űzik el a rossz előjeleket.

39

Afganisztánban a harminckilences szám a fekete bárány: sok afgán a számot „morda-gow"-nak fordítja, ami szó szerint döglött tehenet jelent. A harminckilencest a „szégyen jelvényének" tekintik, ezért igyekszik mindenki messziről elkerülni.

536

Meglepő, de a történelem során nem 2020 volt a legrosszabb év. Egy középkori tudós szerint legalábbis biztosan nem. Az emberiség legrosszabb éve az 536-os volt szerinte, amikor számos pusztítás érte az emberiséget, beleértve a természeti katasztrófákat és az élelmiszerhiányt. De egy rejtélyes ködöt is leírtak, amely 18 hónapra sötétségbe borította Európát, a Közel-Keletet és Ázsiát is. Ha még nem lenne elég: ebben az évben még nyáron is havazott Kínában.

666

Az ördög jele, nincs sok magyarázni való rajta. A Bibliában János apostol a fenevad számaként hivatkozik rá, amivel az Antikrisztusra utal. A 666-os iránti félelmet hexakosioihexekontahexafóbiának nevezik, és beszédes, hogy az USA-ban körülbelül a társadalom 9 százaléka szenved benne.

(Mirror)


A figyelmetekbe ajánljuk