amelia erhart

Megtalálhatták Amelia Earhart repülőjének roncsait

Amelia Earhart a repüléstörténet egyik legkiemelkedőbb alakja, mivel női pilótaként úttörő eredményeket ért el - nem is beszélve arról, hogy ő volt az első nő, aki egyedül repülte át az Atlanti-óceánt. Ám sajnálatos módon Earhartra leginkább rejtélyes eltűnése miatt emlékeznek, amikor 1937 júliusában világkörüli útjára indult. Azóta is találgatások keringenek arról, hogy mi történhetett vele, most azonban egy kutatócsoport azt állítja, hogy megtalálták a gépét.


Amelia Earhart és navigátora, Fred Noonan 1937. július 2-án tűntek el, amikor Earhart első női pilótaként szerette volna megkerülni a Földet. Két évvel később mindkettejüket halottnak nyilvánították. Az amerikai haditengerészet és más egységek hosszú éveken át keresték a repülőgépet, de nem jártak sikerrel. A Deep Sea Vision nevű csapat viszont most nagy felfedezést tett – írja a CBS News.

Ez is érdekelhet:Feketék vagy fehérek? Megoldódott az ősi egyiptomi faji rejtély

A kutatócsoport nemrég a Csendes-óceán felszíne alatt, körülbelül 5 ezer méter mélyen rögzített szonárfelvételeket a Howland-sziget közelében. Earharték pedig pont itt tervezték, hogy pihennek egy kicsit. A szakember szerint a felvételek olyan körvonalakat mutatnak meg, amelyek tükrözik a repülőgép egyedülálló kettős farkát és méretét.

Mindig is úgy éreztük, hogy [Earhart] mindent megtett volna, hogy finoman letegye a repülőgépet a vízre, és a repülőgép körvonala, amelyet a szonár képén látunk, szintén erre enged következtetni

– nyilatkozta Tony Romeo, a DSV vezérigazgatója.

Az állítólag roncs pontos helyszínét viszont egyelőre még nem hozták nyilvánosságra.

A figyelmetekbe ajánljuk