emberek

Egy kutatás szerint ma már leginkább a kultúra befolyásolja az evolúciót

Egy friss tanulmány megállapítja, hogy az emberi fejlődésben gyorsabbak a kultúra okozta változások a genetikai változásoknál.


Az evolúció ma már nem igényli azokat a genetikai mutációkat, amelyek túlélési előnyt biztosítanak számunkra. Ehelyett a kultúrán átadott tanult viselkedés az a mutáció, amely segít a túlélésben.

Ez az úgynevezett kulturális evolúció most erősebben alakíthatja az emberiség sorsát, mint a természetes szelekció – állítják a kutatók.

Az is a kulturális evolúció része, hogy nem egy vírus által immunizálódunk, hanem egy oltás révén.

Az oltóanyagok és egyéb orvosi beavatkozások kifejlesztésével alkalmazkodunk, amelyek nem egy ember munkájának eredményei, hanem sokkal inkább a kulturális ismeretek felhalmozódásának eredménye.

Néha a kulturális evolúció genetikai evolúcióhoz vezethet. Tipikus példa erre a tehéntej elfogyasztása, amely genetikai változásokhoz, így laktózintoleranciához vezetett.

A kulturális evolúció fogalma magától az evolúció atyjától, Darwintól ered. Charles Darwin rájött arra, hogy a magatartásformák ugyanúgy fejlődhetnek és átadhatók az utódoknak, mint a fizikai tulajdonságok.

A kulturális változás lehetővé teszi számunkra, hogy olyan módon fejlődjünk, ahogyan a biológiai változás önmagában nem engedi ezt. Ez azért lehetséges, mert csoportokban élünk és gyorsabban átadjuk egymásnak a tudást, mint a gének a túlélési előnyöket.

A kutatók szerint lehetséges, hogy az emberi kultúra megjelenése kulcsfontosságú evolúciós mérföldkő.

A kultúra a következő evolúciós átmeneti állapot

– mondták.

(Forrás: Science Alert)

A figyelmetekbe ajánljuk