tűz

A klímaváltozás révén több új szó is bekerült szókincsünkbe.


A hőmérséklet emelkedése nemcsak a nagyobb viharok és kánikulák intenzitását vagy gyakoriságát növelte, hanem ritka vagy újszerű időjárási jelenségeket is előidézett, új, többé-kevésbé tudományos nevek kíséretében.

Tűzgyilkosok (firenados) például akkor fordulnak elő, amikor égető hőség és viharos szél emelkedik az irányíthatatlan erdőtüzek fölé tornádószerű oszlopokban.

Kalifornia és Ausztrália lakosai rengeteg ilyen függőleges lángszórót láthattak. A jövőben valószínűleg sokkal többet is látni fognak, mondják a tudósok.

Az úgynevezett száraz zivatarok (dry thunderstorms) emellett az aszály sújtotta régiókban, például az Egyesült Államok délnyugati részén fordulnak elő. Arról ismeretesek, hogy mennydörgést és villámlást okoznak, de esőt nem.

Ott vannak továbbá a tűz által kiváltott, füsttel átitatott pyrocumulonimbus felhők is, amelyek elsötétítették az ausztrál eget a 2019–2020-as fekete nyár idején vagy a városi hőszigetek (urban heat islands) a nagyvárosokban mindenütt, amelyek pár Celsius-fokkal melegebbek, mint a környező területek hőmérséklete.

Ám talán semmi sem félelmetesebb, mint a hő és a relatív páratartalom potenciálisan halálos kombinációja. A tudósok számításai szerint egy egészséges, korlátlan ivóvízzel rendelkező árnyékban élő felnőtt ember is meghalhat, ha az úgynevezett nedves izzó (wet-bulb) hőmérséklettel találkozik, amely hat órán át haladja meg a 35 Celsius-fokot.

Az éghajlatváltozás és a tüzek miatt lángba borult földek szavannásodáráról (savannafication) is beszélhetünk, amikor kiszáradt füves területekké válnak.

Hogyan hat ránk mindez? A solastalgia nevű mentális állapotban szenvedhetünk ezektől az éghajlati katasztrófáktól, amely egyesíti a melankóliát, a bánatot és a nosztalgiát egy olyan világ iránt, amely úgy tűnik, kicsúszik a kezünkből.

Optimistább beállítódás a Greta-effektus, amely megalkuvást nem ismerő klímaharcosok generációját hozta létre, akiket a fiatal svéd aktivista inspirált, és Olaszországban Gretini néven ismerik.

(Forrás: Science Alert)

A figyelmetekbe ajánljuk