A természetvédő szervezetek betelepítése sikeresnek bizonyult, talán sikerül megmenteni a kihalófélben levő erszényes ördögöt.


Úgy tűnik, hogy a nagyszabású újratelepítési erőfeszítések a vad tasmániai ördögöt illetően sikeresnek mondhatóak, mivel háromezer évvel azután, hogy az erszényesek eltűntek a kontinensről, tasmániai ördögök születtek a vadonban.

Az Aussie Ark természetvédő szervezet más természetvédelmi csoportokkal együtt feltárta, hogy a húsevő emlősök közül hét Sydney-től északra, a Barrington Tops 400 hektáros rezervátumában született.

Körülbelül egy évvel ezelőtt 26 felnőtt tasmániai ördögöt telepítettek a vadonba elkerített területeken, hogy megvédjék őket olyan fenyegetéstől, mint a kártevők, a gyomok és az autók.

A természetvédők történelmi projektnek minősítették a telepítést, hasonlóan a farkasok visszatéréséhez az egyesült államokbeli Yellowstone Nemzeti Parkba az 1990-es években.

Az első kölyköt a szervezet átvizsgálta és arra jutottak, hogy tökéletes egészségnek örvend.

A tasmániai ördögök súlya egyébként legfeljebb 8 kilogramm, fekete vagy barna bundát viselnek, más őshonos állatokkal táplálkoznak, általában nem veszélyesek az emberre.

Tim Faulkner, az Aussie Ark elnöke azt mondta, hogy még várni kell arra, hogy kiderüljön, a szabadon eresztett felnőtt tasmán ördög képes-e boldogulni a vadonban.

A becslések szerint kevesebb, mint 25 ezer tasmániai ördög él a vadonban. A dingóállomány, vagyis vadkutyák irtották ki az erszényesek nagy részét háromezer évvel ezelőtt.

A tasmániai ördög emellett az 1990-es évek óta egy halálos betegség, rákos arcdaganat áldozata, emiatt csökkent le az állomány 150 ezerről 25 ezerre.

A betelepítés

„jó jel nemcsak ennek a veszélyeztetett fajnak, hanem számos más veszélyeztetett fajnak is, amelyeket meg lehet menteni, ha Ausztráliát, a világ legkevésbé veszélyeztetett emlősét újra megvadítják"

— nyilatkozta Don Church.

Az elkövetkező néhány évben az Aussie Ark fokozatosan igyekszik szabadabb környezetbe helyezni az állatokat, akik végül kerítés nélkül is megállják a helyüket a vadonban a remények szerint.

(Forrás: Florida News)

Friss

Egy kutatás szerint ma már leginkább a kultúra befolyásolja az evolúciót

Egy friss tanulmány megállapítja, hogy az emberi fejlődésben gyorsabbak a kultúra okozta változások a genetikai változásoknál.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Renson

A tökéletes nyári pillanatok elengedhetetlen kellékei (x)

Végre megérkezett a nyár, gondtalanul sütkérezhetünk a napon, grillezhetünk a családdal, olvashatunk a szabadban jéghideg limonádét kortyolgatva. A minőségi időtöltéshez pedig elengedhetetlenek a tökéletes szabadtéri felszerelések, amelyek nem csupán funkcionálisak, de szépek is.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A halász, akit lenyelt egy bálna, majd kiköpte

A halász, Michael Packard éppen búvárkodott, amikor a massachusettsi Provincetownnál 30-40 másodpercre a tengeri óriás szájába került.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk