Egy városban már azért is fizetnek, ha csak a koronavírus tünetei jelentkeznek
A kínai Harbin városa tízezer jüannal, nagyjából 510 ezer forinttal jutalmazza azokat a helyieket, akik bejelentik, hogy koronavírusos tüneteket produkálnak, vagy pozitív lett a tesztjük.

A jutalmat a koronavírus megfékezése érdekében ajánlották fel, mielőtt az ellenőrizetlenül elterjedhetne a városban – írja a Haszon.

A lakosok a számok alapján fegyelmezettek, és a lehetősséggel sem élnek vissza: a Pekingtől mintegy 750 mérföldre északkeletre fekvő, 5,2 millió lakosú város pozitív megbetegedései minimálisak.

Kína egy ideje már a zéró covid politikáját folytatja, ami nagyjából azt jelenti, hogy ha a hatóságok találnak egy fertőzött embert, akkor az érintett területet azonnal vesztegzár alá helyezik. Ez történt például több mint száz pilótával novemberben.

Kérdés, hogy Kína meddig lesz képes ilyen alacsony szinten tartani a fertőzéseket, és meddig alkalmaz ekkora szigort a lakosság körében. Szakértők szerint valószínűleg csak a jövő februárban esedékes pekingi téli olimpiai játékok után enyhítenek a korlátozásokon. Kína például még egyetlen omikron variánshoz köthető esetet sem regisztrált.

Kínában ingyenes ellátást kapnak a koronavírusos betegek, így a friss felajánlás valóban azt a célt szolgálja, hogy bejelentésre ösztönözze a lakosokat.

Motiváció 

Harbin ajándékozós húzása nem egyedülálló. Az Egyesült Államokban sokáig jól haladt az oltási kampány, az elmúlt hónapokban azonban jócskán bezuhant a lakosság kedve. Mindezt a különböző államok különböző ajándékokkal igyekeztek fellendíteni.

New Jersey és Connecticut például a helybéli kocsmákkal, sörözőkel és bárokkal kötött megállapodást, az újonnan beoltott emberek ingyen italokat kaptak bizonyos csehókban. New York-ban baseball jegyeket osztogattak, míg Maryland-ben minden frissen beoltott állami dolgozók 100 dolláros jutalomban részesültek.

Ohio állam kormányzója pedig fejenként egymillió dollárt sorsolt ki öt szerencsés, beoltott helyi lakos között.

De a vállalatok is igyekeznek motiválni az embereket az oltásra: az Amazon például kétmillió dollárnyi jutalmat osztott szét a dolgozói között, köztük autókat, költőpénzt, fizetett szabadságot és más pénzjutalmak is gazdára találtak az oltott dolgozók között. De már Magyarországon is találkozhattunk hasonlóval, legutóbb a Rossmann jelentette be, hogy hatvanezer forintot kaphat egy dolgozó, ha beoltatja magát.

A figyelmetekbe ajánljuk