Egy Dinoszaurusz.

Tudósok bejelentették, hogy felfedeztek egy tökéletesen állapotú dinócsontvázat, amely egy csirkéhez hasonlóan készült kikelni a tojásból.


Az embriót a dél-kínai Ganzhouban fedezték fel, és a kutatók becslése szerint legalább 66 millió éves. Úgy vélik, hogy a lelet egy fogatlan theropoda-dinoszaurusz, vagyis oviraptoroszaurusz maradványa, amely a Baby Yingliang nevet kapta.

Dr. Fion Waisum Ma kutató szerint ez „a történelem során valaha talált legjobb állapotú dinoszaurusz-embrió".

A felfedezés révén a kutatók jobban megértették a dinoszauruszok és a modern madarak közötti kapcsolatot is. A fosszília azt mutatja, hogy az embrió a „behajlított", úgynevezett „bújó" helyzetben volt, ami a madaraknál röviddel a kikelés előtt megfigyelhető viselkedés.

Ez azt jelzi, hogy a modern madarak ilyen viselkedése először a dinoszauruszok őseinél alakult ki, és onnan származik

– mondta Dr. Ma az AFP hírügynökségnek.

Az oviraptoroszauruszok tollas dinoszauruszok voltak, amelyek a késő kréta időszakban – 100 millió és 66 millió évvel ezelőtt között – a mai Ázsia és Észak-Amerika területén éltek.

A Yingliang-baba a fejtől a farokig 27 centiméter hosszú, és egy 6,7 centiméteres tojásban pihen a kínai Yingliang Stone Természetrajzi Múzeumban.

A kutatók csak akkor fordították figyelmüket a tojásra, amikor a múzeum építési munkálatai megkezdődtek, és a régi fosszíliákat átválogatták, mivel gyanították, hogy egy embrió van benne.

A dinoszaurusz testének egy részét még mindig szikla fedi, és a kutatók fejlett szkennelési technikákkal fognak képet készíteni a teljes csontvázról.

Forrás: BBC

A figyelmetekbe ajánljuk