Tudjuk, hogy az emlősök anyatejjel táplálják kicsinyeiket, és tudjuk azt is, hogy bár vízben élnek, de a bálnák is emlősök. Ám annak procedúrája, hogy egyes bálnák miként teszik lehetővé a szoptatást, a tudósok számára is rejtély volt. Mostanáig!


A National Geographic Secrets of the Whales (Bálnák titkai) dokumentumfilmjének forgatása közben sikerült először felvenni azt, ahogyan egy felnőtt nagy ámbráscet eteti a kicsinyét. A többi cetféléhez hasonlóan az ámbráscet borjak három és fél évig táplálkoznak anyatejjel.

A vemhesség 14–16 hónapig tart, ennek végén egy, nagyon ritkán két borjat hoznak a világra, akik általában 4 méteresen, 1000 kg testtömeggel születnek. Az ámbráscet anyateje nagyon zsíros, körülbelül tízszer annyi zsírt tartalmaz, mint az emberi anyatej. Ennek okán inkább sűrű joghurt állagú, mint tej. A négyméteres nőstény borjúnak szüksége is van a tápanyagra, mert felnőtt korára majdnem 16 méteresre is nőhet.

Related Articles Around the Web
A figyelmetekbe ajánljuk