A legendás Blockbuster videokölcsönző-hálózat utolsó megmaradt üzletében akár a Netflix tartalmai is elérhetőek. De kit érdekel a Netflix, ha van videókazetta?


Mára már az összes videótéka bezárt vagy átalakult. Nem sokat kell magyarázni, hogy miért: a streamingszolgáltatók és a torrentek (tehát az internet) megjelenésével fokozatosan vált feleslegessé eljárni a kölcsönzőkbe egy-egy filmért. A legnagyobb téka-hálózat se menekült: A cég fénykorában kilencezer boltot üzemeltetett világszerte, 50.000 embert alkalmazva; mára viszont egyetlen darab maradt a legendás kölcsönzőből, amiben most egész estés filmmaratonokat tarthatnak egy-egy éjszakára a szerencsés bérlők.

A Netflix nyírta ki

Blockbuster/airbnb

A Blockbluster hanyatlása akkor kezdődött, amikor a Netflix elkezdte az automata kölcsönzést és a DVD-k postázását. 2010-ben már csődvédelmet kértek, de még így is maradt 1700 boltja 2011-re. Aztán a Netflix újra lecsapott: megjelent streamingszolgáltatóként is.

A Blockbuster nem tudott, és lehet, nem is akart megújulni, ami odáig vezetett, hogy mára már egyetlen kölcsönzője üzemel az oregoni Bentben.

Nosztalgia és élmény

Blockbuster/airbnb

A tulajdonosok most pár különleges éjszakával szeretnének megajándékozni a törzsvendégeket: négy-négy fő eltölthet három éjszakát a boltban. A hirdetést airbnb-n adták fel, és némi öniróniával, a vendégeknek lehetőségük lesz Netflix és más szolgáltatók tartalmát is elérni. Ez részben azért is meglepetés, mert akkora a cégnél a nosztalgia, hogy még rengeteg adatot a régi számítógépes rendszereken használnak, köztük van floppy disk is.


Egy éjszakáért 4 dollárt kell fizetnie egy főnek, de az élmény, hogy újra kedvenc VHS kazettáid közül válogass egy popcorn kíséretében megfizethetetlen.

Forrás: Rolling Stone

A figyelmetekbe ajánljuk