Így pakolászott az űrben a kínai űrállomás óriási robotkarja
Kína szélsebesen halad a Tienkung (Mennyei palota) nevű űrállomásnak kiépítésében.

Jelenleg még csak a központi modulja, a Tienhon (Mennyei harmónia) kering a Föld körül, de a terve szerint több mint 40 űreszköz-fellövést tervez 2022-re, és az év végéig be akarja fejezni a Föld körül keringő űrállomását.

A kínai űrtudományi és -technológiai vállalat (CASC) bejelentése szerint a felbocsátások között lesz két Sencsou-misszió, két Tiencsou teherűrhajó és az űrállomás két másik moduljának indítása történik meg idén. A Mengtien és Ventien nevű modulok csatlakoznak a Tienhon főmodulhoz, amelyen jelenleg egy háromfős személyzet tartózkodik.

Már a nyáron beszámoltunk róla, hogy az űrhajósok az első űrsétájuk alkalmával egy olyan robotkar beszerelését és beállításait végezték el, amelyet az űrállomás további részeinek csatlakoztatásához használnak majd.

Úgy tűnik, jól végezték a munkájukat, mert az óriási robotkar végrehajtottá az első sikeres tesztjüket a karral. A helyi idő szerint csütörtök reggel elvégzett teszt alatt a robotkar elmozdította és elhelyezte egy másik helyre a Tiencsou-2 nevű teherűrhajót. Mindez 47 percen át tartott; először lecsatlakoztatta az űrhajót, majd az óramutató járásával ellentétes irányban elmozdította, majd rácsatlakoztatta egy másik helyre.

A figyelmetekbe ajánljuk