A Hubble Űrteleszkóp a Föld felett.

A Hubble Űrteleszkóp – amelynek tudományos műszerei egy kivételével jelenleg biztonsági üzemmódban vannak –, hamarosan újra működésbe léphet, mivel a missziós csapat tagjai felkészültek a helyreállítási terv kidolgozására.


Az Advanced Camera for Surveys műszer az egyetlen tudományos eszköz, amely jelenleg működik a Hubble-on. A NASA november 7-én élesztette újra ezt a kamerát, és azóta is gyűjti a tudományos adatokat. Ezt a bizonyos műszert hozták vissza elsőként a biztonsági üzemmódból, mert a NASA szerint ez a legkevésbé kockázatos eszköz a jövőbeli meghibásodások tekintetében, ha továbbra is előfordulnának elveszett szinkronizációs üzenetek.

A szinkronizációs üzeneteket miatt – amelyek lehetővé teszik, hogy a Hubble műszerei pontosan reagáljanak az adatkérésekre és parancsokra–, fájhat a feje rendesen a NASA szakembereinek. A 31 éves teleszkóp egyébként „jól van", de a hiányzó szinkronizációs üzenetek hulláma miatt a tudományos műszerei október 25-én automatikusan biztonsági üzemmódba léptek. A csapat tagjai azóta keresik a probléma kiváltó okát, ami miatt a NASA-nak fel kellett függesztenie a távcső szokásos csillagászati feladatait.

Most, hogy az Advanced Camera for Surveys újra működik, a csapat a Hubble többi műszerét igyekszik újraéleszteni. November 1-je óta nem észleltek további kimaradt szinkronizációs üzeneteket, ami szintén jó jel.


Úgy tűnik, a misszió szakemberei megtalálták a módját annak, hogy a Hubble tudományos műszerei nyomon követhessék és reagálhassanak a kimaradt szinkronizációs üzenetekre, és ennek következtében „ne aludjon el" az egész űrteleszkóp. A Hubble tudományos műszereit figyelő, vezérlő és koordináló Hubble hasznos terhelésű számítógépét hasonlóképpen módosítják. A javasolt változtatások azt jelentik, hogy a teleszkóp több elmaradt szinkronizálási üzenet esetén is tovább működik. A NASA szerint ezek a változtatások nem jelentenek veszélyt a Hubble-re.

Ami a következő lépéseket illeti, a csapatnak meg kell határoznia, hogy milyen sorrendben állítsák helyre a Hubble tudományos műszereit, majd tesztek következnek, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a módosítások a tervezett módon működnek. Emellett tovább keresik a hiba kiváltó okát is, amelyet egyelőre nem sikerült azonosítani.

A NASA arra számít, hogy az újraindítás több hetet vesz igénybe, és bár a következő helyreállítandó műszert még nem választották ki, a csapat meg kívánja vizsgálni, hogy milyen lépések szükségesek a Hubble 3. széles látómezejű kamerájának rendberakásához.

Egyelőre semmi sincs kőbe vésve, és nem adtak becslést arra vonatkozóan, hogy a Hubble mikor térhet vissza teljesen a normál működéshez. Az űrteleszkóp már többször is meghibásodott – idén ez a harmadik alkalom, hogy a távcső biztonsági üzemmódba került –, de a NASA-nak minden alkalommal sikerült megjavítania.

Forrás: Gizmodo

A figyelmetekbe ajánljuk