Egy ember kinyit egy dobozt.
Egy kutatócsoport megépítené az emberiség fekete dobozát annak érdekében, hogy megőrizzék a civilizációnk eredményeit.

Ha az emberi civilizáció összeomlik, mi marad utánunk? Talán néhány város egy-egy romos maradványa. Vagy a Szabadságszobor, mint a Majmok bolygójában. Összességében azonban nem biztos, hogy sok bizonyíték maradna hátra arról, hogy az emberiség mit ért el – vagy mi vezetett a bukásához.

Egy kutatócsoport ezen szeretne változtatni. A terveik szerint egy hatalmas, elpusztíthatatlan dobozt építenének, amely tudományos adatokat rögzít, hogy a jövő civilizációi betekintést nyerjenek abba, hogy pontosan hogyan is bukott el az emberiség.

A Föld fekete doboza elnevezésű projekt egy hatalmas acélmonolit lesz, amelyet egy távoli helyen, Tasmániában helyeznek el. Ez hasonlít azokhoz a fekete dobozokhoz, amelyeket arra terveztek, hogy túléljék a repülőgép-szerencsétlenségeket, és értékes adatokat szolgáltassanak a nyomozóknak arról, hogy mi vezetett a katasztrófához.

A projekt a Tasmániai Egyetem kutatói, a Clemenger BBDO marketingügynökség és a The Glue Society kreatív ügynökség együttműködésében jött létre.

A csapat úgy tervezi a dobozt, hogy az olyan éghajlati adatokat rögzítsen, mint a légköri CO2-szint, a tengerek hőmérséklete és az energiafogyasztás mértéke. Emellett olyan kontextuális információkat is gyűjteni fog, mint a hírek és a közösségi médián megjelenő posztok.

Az ötlet az, hogy ha a Föld az éghajlatváltozás következtében összeomlik, ez az elpusztíthatatlan rögzítő eszköz ott lesz, hogy bárki, aki megmarad, tanulhasson belőle

– mondta Jim Curtis, a Clemenger BBDO ügyvezető kreatív igazgatója az Australian Broadcasting Corporation (ABC) műsorában.

A doboz belsejében internetre csatlakoztatott tároló meghajtók rendszere lesz, amelyet a doboz tetején lévő napelemek táplálnak.

Forrás: Futurism

A figyelmetekbe ajánljuk