Egy fotó a csillagokról.
A teleszkóp képes lehet idegen robotrajokat is észrevenni.

Egy új, kínai rádióteleszkóp képes lehet arra, hogy észlelje az önreprodukáló idegen robotok hatalmas rajait, mielőtt azok megtámadnák a Földet – írja a Futurism.

Dr. Zaza Osmanov, a Tbiliszi Szabadegyetem docens fizikaprofesszora a közelmúltban publikált egy tanulmányt, amelyben kiszámítja, hogy Kína új, ötszáz méteres rekesznyílású, gömb alakú rádióteleszkópja (FAST) képes lehet a Von Neumann-szondáknak nevezett hipotetikus földönkívüli eszközök rajainak észlelésére

Ezeket az önreprodukáló eszközöket, amelyeket először John von Neumann matematikus tételezett fel, fejlett civilizációk használhatnák a világegyetem felfedezésére. Osmanov tanulmánya szerint – amelyet először az Universe Today szúrt ki – a FAST a rádióspektrum sávjának köszönhetően valószínűleg képes lenne észlelni ezen eszközök rajait.

Természetesen egy hatalmas idegen robotraj hatalmas aggodalomra adna okot. Amennyiben képes lenne az önszaporodásra, akkor minden rendelkezésre álló erőforrást felemésztene eme tevékenység folytatásához. Egy idegen raj korai észlelése nagyon-nagyon hasznos lenne, ha valaha is szerencsétlenségünkre találkoznánk eggyel.

Szerencsére Osmanov úgy véli, hogy a FAST pontosan erre lenne képes. A teleszkóp azonban csak korai figyelmeztető rendszerként működhetne. A Földön még mindig rajtunk múlna, hogy ténylegesen megbirkózzunk az önreprodukáló idegen fenyegetéssel.

Osmanov tanulmányát egyelőre még nem bírálták el. Mégis, ez egy szórakoztató – bár ijesztő – hipotézis. Reméljük, hogy soha nem lesz rá szükségünk.

A figyelmetekbe ajánljuk