Szűkítették a kínai rakéta várható becsapódását – még mindig rengeteg a lakott terület
Még mindig nagy a kérdőjel, de valamennyire sikerült szűkíteni a várható becsapódási helyszínt.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, A Tian-he, vagyis a Mennyei Harmónia elnevezésű modult a Hainan szigetén található vencsangi űrközpontból bocsátották fel még április 29-én. A sikeres start után a modult felvivő rakéta, a Hosszú Menetelés 5B ideiglenes pályára állt, hogy megkezdje az előkészületeket a visszatérésre. A rakéta visszatérése azonban ellenőrizetlen, és egyes szakértők attól tartanak, hogy a darabjai akár lakott területen is landolhatnak.

A hét elején még lehetetlen volt megjósolni, hogy a visszatérő rakéta hol fog landolni, miután belép a Föld légkörébe, ám a tudósok folyamatosan monitorozzák az űreszközt, és azóta szűkítették a becsapódás várható helyszínét, illetve időpontját.

A szakértők szerint a rakéta az északi 41,5. és a déli 41.5. szélességi fok között csapódhat majd be. Ez nagyjából olyan széles területet fed le, mint Afrika észak-déli távolsága. A BBC cikkében bemutatott térképen jól látszik, hogy a becsapódás helyszíne még így is nagy területet foglal magába: a nyugati féltekén New-York és Dél-Amerika nagy része között, a keleti féltekén Peking és Sydney-ig tart a sáv.

Európa azonban szinte teljesen kimarad: a déli államok egy része esik bele a várható becsapódási sávba.

Ugyan kicsi az esély, hogy lakott területre érkezik a kontrollálhatatlan rakéta, mivel bolygó 71 százalékát az óceán teszi ki, de Kína már az első Hosszú Menetelés 5B rakétájával is majdnem tragédiát okozott: ugyan a nagy része elégett a légkörbe érve, de egyes darabjai – köztük hosszú fémrudak – több épületet megrongáltak Elefántcsontparton, és csak a szerencsének köszönhető, hogy senki nem sérült meg.

A szakértők is rendkívül felelőtlennek tartják, hogy Kína másodjára is ellenőrizetlen rakétát juttat vissza a Földre. A Hosszú Menetelés 5B jelenleg 28 000 km/h-s sebességgel halad a Föld körül.

Az állandó kínai űrállomás létrehozásához a mostanival együtt 11 missziót kell még teljesíteni, a jövő év végére pedig felküldik az állomásra az első háromtagú űrhajóscsoportot, amely hat hónapig fog ott-tartózkodni.

(BBC / MTI)

A figyelmetekbe ajánljuk