Kávézaccból fejlesztettek új anyagot magyar mérnökök
Unsplash/Nathan Dumlao

Kávézaccból fejlesztettek új anyagot magyar mérnökök

A tájékoztatás szerint két fiatal mérnök közös ötlete oldja meg a kávézacc újrahasznosítását, az általuk kidolgozott technológiával egyedi tárgyakat, akár divatos lámpabúrát is lehet készíteni 3D technológiával.

A Miskolci Egyetemen teljesen új anyagot sikerült fejleszteni műanyaggal kevert kávézaccból - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel csütörtökön.

Borsodi Eszter és Tamási Kinga ötlete a kávézacc felhasználására kávézás közben született, amikor megfigyelték, hogy mennyi zaccot dobnak ki az éttermekben. Abba viszont kevesen gondolunk bele, hogy a kávézacc milyen hasznos nyersanyag.

Az általuk kimunkált technológiával jutottak el a 3D nyomtatáshoz, ezzel pedig szinte bárki képes lehet arra, hogy méretarányos, látványos modelleket készítsen, hiszen az egyik legrugalmasabb és legköltséghatékonyabb megoldás.

Használható designer termékek, ajándékok, makettek, egyedi tárgyak, prototípusok, alkatrészek előállításához is – írták.

Mint közölték: ennek előnye, hogy az ötletek még azelőtt tökéletesíthetők, hogy a vezetőknek, ügyfeleknek bemutatnák azokat. A hagyományos gyártási eljárások a műanyag alkatrészek tömeggyártása esetén általában olcsóbbak, ám kis darabszám esetén a 3D gyártás a gyorsabb, a rugalmasabb és költséghatékonyabb. .

A projekt folytatásaként egyedi lámpaburák gyártását tervezik 3D nyomtatással a kávézaccból kifejlesztett anyagból.


A figyelmetekbe ajánljuk