Léteznek megoldások egy karbonsemleges világhoz

2018 májusában a párizsi klímaegyezmény kitűzte céljául a 2050-es karbonsemlegességet. Különböző megoldások segíthetnek minket az elérésében.


Még sosem volt olyan a világon, hogy Kanadától Kínáig mindenki megígért valamit, ez a valami ezúttal a karbonsemlegesség állapota, amely nem más, mint a nulla nettó szén-dioxid-kibocsátás.

Jelenleg a városok a Föld felszínének 3 százalékát foglalják el, ennek ellenére a karbon-kibocsátás 70 százalékáért ők a felelősek. Amennyiben a világ az elkövetkező években a nettó nulla kibocsátás felé akar lépni, erőteljes politikára és várostervezésre lesz szükség.

Noha minden városnak egyedi igényei vannak, öt közös pont található bennük, melyek szükségesek egy fenntartható és intelligensebb jövő létrehozásához. Ezek a mobilitás, az energia, a környezetvédelem, a várostervezés és az élet. Ezen elemek keveréke szükséges az integrált megoldások kifejlesztéséhez.

2019-ben a Shell és a Leonard cégek a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet mellett különböző stratégiákat, forgatókönyveket mutatott be Párizs városának karbonsemleges jövőjéhez.

Több ilyen lehetséges utat is bemutattak, az egyik ilyen a gazdaság technológiai innovációit tartja a jövőben kulcsfontosságúnak. Egy másik forgatókönyv szerint a politikusok a lakosokkal egyetemben bizonyítékokon alapuló, tudatos irányelveket fektetnek le és közösen tesznek lépéseket a karbonsemlegesség felé. Ám van egy negatívabb forgatókönyv is, mely alapján megvárjuk az elviselhetetlen időjárást, ekkor a dühös klímaaktivizmus hozhat változást.

Szingapúrban emellett egy integrált megoldáson gondolkodnak. Bejelentették, hogy 2040-re a benzin- és dízelüzemű járművek fokozatos megszüntetését tervezik, az elektromos járművek töltését pedig napelemekkel szeretnék biztosítani. Ennek érdekében a Shell együttműködik az Energiapiaci Hatósággal és a helyi vállalkozásokkal is.

Láthatjuk tehát, hogy a karbonsemlegesség elérésének érdekében példátlan együttműködésre lesz szükség a kormány, az ipar és a társadalom között.

(Forrás: BigThink)


A figyelmetekbe ajánljuk