a NASA VR szemüvege 1980-ból
Fotó: NASA

8 elmélet a múltból, ami a jövőt próbálta megjósolni

A futurizmus művészete akkor kezdődött, amikor az ipar hirtelen villámsebességgel beindította a fejlődést.


Az ipari forradalom idején a gépek fellendítették a termelékenységet, és különböző elképzelések láttak napvilágot, hogy az új találmányok hogyan tehetnék jobbá a jövőt. Ez hozta létre a jövő utópiájának gondolatát, amelyet a történelem során számos művész is megörökített. Összegyűjtöttük a retrofuturizmus néhány legérdekesebb elképzelését.

Ez is érdekelhet: Ikonikus reklámfotók 50 évvel ezelőttről

​1. A videócsevegés ötlete 1930-ból

vide\u00f3telefon\u00e1l\u00f3 n\u0151k

Kép: Telegram

Ezen a vintage műalkotáson két nőt látunk, akik futurisztikus eszközökről hívogatják gyermekeiket. Egy doboz, amelyet a nő a válla fölött tart, dróttal a szájrészhez és a képernyőhöz van csatlakoztatva. A nő vezetékes fejhallgatót is visel. Ez az elképzelés nem áll nagyon messze attól, hogy ma már az okostelefonunkról FaceTime-olhatunk a barátainkkal és a családtagjainkkal. Azt azonban még nem tudták megjósolni, hogy az összes mechanizmust egy ilyen kis kézi készülékbe sűrítjük majd, és a vezeték nélküli BlueTooth fejhallgatók koncepciója is puszta varázslatnak tűnt volna.

2. Az előadásokat a falra vetítik, hogy otthonról is nézhessük az operát

Egy feltételezés sok szempontból pontosan megjósolta, milyen lesz az élet 2000-ben. Kamerával egy operaénekes élő előadását rögzítik, az emberek pedig otthonuk kényelméből nézik azt. Mondjuk ők egy kivetítő körül gyűlnek össze, és egy telefon-szerű hangszórót tartanak a fülükhöz.

​3. Retro ötlet a meleg ételkiszállítási szolgáltatásról

\u00e9telsz\u00e1ll\u00edt\u00f3 teheraut\u00f3

Kép: Getty Images

Ezen a képen egy olyan teherautó koncepcióját látjuk, amely az ajtónk elé áll, és meleg ételt főz nekünk. Az egyik dolgozó ételt dobozol, és a bejárati ajtóig viszi− ez a mai ételkiszállítási szolgáltatásokra emlékeztet. A történelem legelső food truckja az Oscar Meyer Wienermobile volt, amelyet 1936-ban hoztak létre. A Wienermobil bejárta az Egyesült Államokat, és hot dogot árult iskolákban, árvaházakban, felvonulásokon és kórházakban.

4. Az önvezető autók szórakozást jelentenek az egész családnak

Egy régi kép az önvezető autó koncepcióját mutatja be. Mivel nem kell hozzá sofőr, az egész család pihenhet és társasjátékozhat út közben. Ma a Tesla azt állítja, hogy előállna a világ első működőképes önvezető autójával. Az AutoPilot funkció használatakor azonban a biztonsági óvintézkedések miatt az embereknek továbbra is a vezetőülésben kell maradniuk. 2022-ben csoportos kereset indult a Tesla ellen, amiért nem tartották be az ígéretüket, hogy teljesen önvezető autót gyártsanak.

Ha tovább olvasnál: 5 + 2 könyv, ami félelmetes pontossággal jósolta meg a jövőt

​5. A retrofuturisztikus telefontervek nem álltak túl messze a valóságtól

retro telefontervek

Kép: George Hahn

Egy elképzelés szerint a telefon jövőbeli koncepciója egy olyan minden egyben készülék, ahol a számok a fejhallgatóhoz vannak rögzítve. Számos olyan telefon van, amely végül nagyon hasonlóan nézett ki. Bár bárki is illusztrálta ezt, nem tudta volna elképzelni, hogy hol tartunk ma az okostelefon-technológiával, mivel a képen látható telefonok még mindig vezetékesek.

6. A zsebtelefon teljesen pontos volt

A Mansfield News-Journal 1963-as számában jelent meg egy cikk az alábbi címmel: A jövőben zsebben hordhatja a telefont. A cikk a továbbiakban a mobiltelefon koncepcióját ismerteti, amelyet már fejlesztettek. Talán az idősebb generáció még emlékszik az 1980-as évekbeli autós telefonokra, amelyek az első mobileszközök közé tartozott, ezeket követték a flip-telefonok.

​7. A NASA által az 1980-as években készített virtuális valóság headset

Az utóbbi időben sokat beszéltek a Metaversenyről. Mark Zuckerberg azt jósolta, hogy a virtuális valóság a jövőben a mindennapi élet része lesz. Nem is sejtenénk, hogy ez az elképzelés nem újdonság. A képen egy VR headset és kesztyű látható, amelyet a Nasa 1989-ben készített Ames Virtual Environment Workstation néven. A videón az is látható, hogy a VR-technológia akkoriban még mennyire kezdetleges volt.

​8. A jövőbeli otthoni vásárlás, ahogyan azt 1940-ben elképzelték

1940-ben egy művész már megjósolta meg az otthoni bevásárlást, még évekkel azelőtt, hogy a legtöbb embernek televíziója lett volna. Bizonyos szempontból ez a jóslat be is vált, hiszen tudunk vásárolni a képernyőn keresztül. A Home Shopping Network és a QVC az 1980-as években jelent meg. Addigra az otthon maradó anyukák már tévéztek, és telefonon rendelhettek. Ma pedig már az online vásárlás mindennapossá vált.

Forrás: History Collection

A figyelmetekbe ajánljuk