Jeff Bezos űr
Getty Images

Jeff Bezos az űrbe megy idén nyáron

A milliárdos a testvérével és egy tehetős licitálóval osztja meg a kalandot júliusban.

Az Amazon privát űrcége, a Blue Origin már idén nyáron, július 20-án tervezi első nagyszabású űrmisszióját, amellyel három embert juttatna majd a világűrbe a New Shepard névre keresztelt rakétájukkal. Jeff Bezos rögtön kapott is az alkalmon, és lestoppolt magának egy helyet, amivel elmondása szerint egy gyerekkori álmát valósítja majd meg.

Az Amazon-alapító mindezt a saját Instagram-oldalán jelentette be hétfőn. A bejegyzésből kiderül az is, hogy a másik társa saját testvére, Mark Bezos lesz.

„Ötéves korom óta álmodom arról, hogy elutazom az űrbe. Július 20-án a testvéremmel ezt meg is tehetem. A legnagyobb kalandot a legjobb barátommal"

– írta a milliárdos, aki egy videót is feltöltött.

A harmadik helyet a Blue Origin aukcióra bocsátotta, amit június 12-én zárnak majd le. A licit már 2,8 millió dollárnál (nagyjából 830 millió forint) jár, amely a „piaci" árnál már most jóval magasabb.

Fontos kiemelni, hogy a rakéta ugyan eléri a világűrt, de nem áll Föld körüli pályára a New Shepard. Az úgynevezett szuborbitális repülés mindössze 11 percig tart majd.

Az egyik legfontosabb teszten már túl van a vállalat: Blue Origin rakétája sikerrel juttatott fel egy bábut az űrbe egészen 100 km-es magasságig, majd mind a bábu, mind a kapszula épségben landolt a kilövés után 10 perccel.

Ha minden a tervek szerint megy, Jeff Bezos ezzel megelőz egy másik milliárdost, a divatmogul és műgyűjtő Yusaku Maezawát, aki 2023-ban tervezi megkerülni a Holdat nyolc, általa kiválasztott civillel. De Elon Musk is tervez az űrbe lépni.

A figyelmetekbe ajánljuk