Pszichológusok szerint így vészeljük át a telet a járványhelyzet alatt

Ezen a télen nehezebb lesz szocializálódni a korlátozások, valamint a hideg idő eredményeképp. Aggódhatunk a járvány terjedése, vagy a magányos, sivár téli esték miatt. Ne essünk kétségbe, a pszichológusoknak van néhány technikájuk. Mutatjuk, melyek azok!Mi a leggyakoribb megküzdésünk a kialakult járványhelyzet alatt? Amikor szorongató helyzetbe kerülünk, könnyedén fordulhatunk a konzumerizmushoz, ilyenkor ugyanis sok felesleges dolgot vásárolunk. Próbáljuk visszaszerezni a kontrollt az életünk felett, ami érthető, de a Riverside Egyetem pszichológia professzora, Sonja Lyubomirsky szerint van más megoldás is

olvasható a Vox hasábjain.

Először is, fordítsuk a fókuszunk kifelé! A más emberekre és tevékenységekre való fókuszálás produktívvá és elégedettebbé tehet minket. De hogyan kapcsolódhatunk más emberekhez? A téli időszakban ha nincs is lehetőségünk együtt leülni beszélgetni, vagy társasozni, van lehetőségünk ajándékozni, adományozni. Például felajánlhatjuk valakinek, hogy online olvasunk neki egy mesét. Lyubomirsky szerint a kedvesség boldogabbá tesz minket. A kedveskedő szokások kapcsán fontos, hogy illeszkedjenek hozzánk, tehát mindig szívesen csináljuk őket. Ezen kívül legyenek változatosak. Amihez hozzászokunk, vagy ami rutinná válik, már kevésbé okoz örömöt.

A pszichológusok szerint a kedves tetteken kívül nagyon fontos, hogy legyenek egyértelmű céljaink. A célok felállítása a leghatékonyabb megküzdésnek bizonyulhat egy elszigetelt időszakban. Cél lehet például az, hogy megtanulunk valamit, vagy megtanítunk valakit valamire.

David DeSteno pszichológusprofesszor szerint a hála gyakorlása lehet egy másik olyan feladat, amivel kívülre helyezzük a figyelmünket. A kutatások azt mutatják, ha hálanaplóban vezetjük heti kétszer, hogy kiknek vagyunk hálásak, csökken a sztressz szintünk. Írhatunk továbbá hálából levelet valakinek.

Lyubomirsky még azt ajánlja, hogy legyünk kíváncsiak, érdeklődőek. A kutatók javasolják a negyedórás rácsodálkozó sétákat. Próbáljunk meg úgy sétálni, hogy érdekel a körülöttünk lévő környezet, megfigyeljük és rácsodálkozunk a részleteire!

A figyelmetekbe ajánljuk