Izgalmakkal teli egy hónap következik: startol a Hubble utódja

Izgalmakkal teli egy hónap következik: startol a Hubble utódja

Hosszú várakozás után most már tényleg hamarosan startol a James Webb űrtávcső küldetése. A csillagászok lelkesek, de rendkívül feszült napok következnek.

A csillagászok ugyan visszaszámolják a napokat a NASA James Webb űrteleszkópjának (JWST) hétvégi indulásáig, de a régóta várt indítással kapcsolatos aggodalom is kezd fokozódni.

A hatalmas projektet évtizedek óta fejlesztik, és mintegy 10 milliárd dollárba került az ügynökségnek. Ráadásul nagyon is reális lehetőség, hogy valami rosszul sülhet el - írja a Futurism az NPR alapján.

A NASA első igazgatójáról, James Webbről elnevezett űrtávcsőt a NASA, az Európai Űrügynökség (ESA) és a Kanadai Űrügynökség közös programja keretében egy Ariane 5 rakétán indítják a világűrbe a Francia Guyanán lévő európai űrközpontból. A végső dátum pedig karácsony este, azaz december 24-e lett.

A gigantikus szerkezetnek még az űrbe érve is ki kell majd bontania hat és fél méter hosszú tükrét, ami majdnem egy teljes hónapot vesz igénybe.

Tényleg sok minden elromolhat: a JWST csapata még egy nyolcperces videót is közzétett, hogy min kell majd izgulni az elkövetkezendő 29 napban.

Ráadásul az űreszközt megjavítani se nagyon tudják majd, hiszen a a Földtől mintegy másfél millió kilométerre lesz az L2 Lagrande-pontjánál. Azonban, ha minden sikerül, a James Webb egy új korszakot indíthat el az űrkutatásban, és lehetővé teheti, hogy soha nem látott részletességgel lássuk az univerzumot.

Miután eléri a világűrt infravörös fény segítségével évtizedekig pásztázhatja majd a kozmoszt, a Naprendszeren belüli bolygókat és holdakat vagy a legősibb és a legtávolabbi galaxisokat. Volt is munka vele: a NASA legnagyobb hatékonyságú és legösszetettebb űrteleszkópját rakta össze, hogy olyan exobolygók után is kutathasson a távoli univerzumban, amelyen akár élet is lehet.Az eszköz infravörös tartományban működik, és a kozmikus poron is áthatol majd, hogy a távoli égitestek igen halovány jelzéseit is észlelje.

Beszédes adat, hogy fénygyűjtő rendszerének 70-szer nagyobb a kapacitása, mint a Hubble űrteleszkópé.A teljesítménye pedig százszor nagyobb, így a nagy tükörátmérőjének és az infravörös tartományban végzett megfigyeléseinek köszönhetően a világegyetem hőskorába kalauzolhat el minket.


A figyelmetekbe ajánljuk