tenyér energia
Még mozogni sem kell hozzá.

Az úgynevezett viselhető technológia az elmúlt években hatalmas fejlődésen ment keresztül működésbeli és teljesítménybeli szempontból egyaránt. Ami viszont még mindig nagyban korlátozza az eszközök működését az az akkumulátorok időtartama. Ezért is okoz gondot sokszor a vezeték nélküli órák vagy fejhallgatók számára, hogy viselője több napig is használja az eszközt anélkül, hogy az lemerüljön.

Nem is gondolnánk, hogy egy apró bőrfelületünk mennyi energiát képes termelni.

A Kaliforniai Egyetem mérnökei egy olyan alternatívát mutattak be a legújabb tanulmányukban, amely szinte végtelen energiát képes termelni.

A kutatók kifejlesztettek egy aprócska műszert, amely képes az ujjbegyből elektromos áramot előállítani. Az ujjbegyre helyezhető eszköz kétféleképpen tud energiát generálni: az egyik, ha a viselője folyamatosan összenyomja, a másik módszer pedig szimplán az izzadságot használja fel – utóbbinál pedig semmilyen testmozgást nem kell végezni.

Kevesen tudják, de a kutatók szerint az ujjbegyeink az egyik legtöbb izzadságot termelő testrészünk.

A tanulmány állítása szerint a fejlesztés 10 óra alvással 400 millijoule energiát képes előállítani, ami egy egyszerű elektromos karóra 24 órás üzemidejéhez elegendő – okosórákhoz ennél több kell. Viszont, ha valaki sokat veri a klaviatúrát akkor egy óra alatt 30 millijoule energiát is termelhet vele.

Az eszközt már több orvostechnikai eszközbe is hasznos lehet, de a mérnökök most azon vannak, hogy ezt az energiaelőállítást hatékonyabbá tegyék.

(Screen Rant)


A figyelmetekbe ajánljuk