Hogyan keveredett egy magyar ember Amerikába, hogy ott aztán majd kiváló borokat készítsen, és ezt követően miért alapította meg borászatát éppen Tokajban? A történetből kiderül.

Tegyünk egy kis betekintést a határon túli múltba. A Trifecta Wines and Cellars 1997 óta készít kultikus vörösborokat a Napa-völgyben. A borok népszerűsége elsősorban a prémium minőségnek köszönhető, amik csak korlátozott számban (4,5 éves várakozási lista) állnak az érdeklődők rendelkezésére. A pincészet hitvallása karitatív küldetésén alapul mely szerint minden bevételt jótékonysági célra használnak fel.

A Trifecta név a lóversenyen használt kifejezésből ered, amely hármas győzelmet jelent (győzelem, győzelem, győzelem).

A filozófia a Trifecta-borok tulajdonosa Nyárády Pablo üzleti filozófiáján alapul: ha az ügyfél nyer, a cég is nyer, ezzel pedig mindketten nyernek.

A Nyárády-család arisztokrata gyökerei nyomon követhetőek Erdélybe: a család már az 1820-as években is bort készített erdélyi birtokán.

Pablo vérében van a borkészítés minden csínja, így nem meglepő hogy idővel maga is vágyott a borkészítésre. A napai sikereknek köszönhetően elindult az úton, hogy egy nagyot álmodjon ősi hazájában, azon belül is a Tokaji borvidéken.

2015-ben megalapította tállyai birtokát, ahol a pincészetbe látogatók nem csupán bort kóstolhatnak és vásárolhatnak, de meg is pihenhetnek a szállást is adó birtokon.

A tokaji régió több mint 600 éve világhírű borokat termel. Erdélyi volt uralkodó Rákóczi gróf hatalmas földterülettel rendelkezett az egész régióban. A Nyárády-család hasonlóságot mutat e téren a Rákóczi-családdal, miként felismeri a régió nemcsak szépségét, hanem az éghajlat és a terroirban rejlő hatalmas lehetőségeket hogy világszínvonalú prémium borokat készítsen.

A Trifecta Wines tokaji borászatnál leghangsúlyosabban a furmint szerepel a repertoárban. Dűlőszelektált, kézműves borok a határozott irányvonal. Van köztük karakteresebb, gyümölcsösebb és kifejezetten parfümös illatú különleges tétel, löszös vagy vulkanikus talajon érett, ami a borok ízvilágában is visszaköszön.

Köztudott tény, hogy a szőlőtermesztésnél mind az éghajlat, mind a talaj minősége döntő jelentőséggel bír. A Trifecta borászat tagjai nyilvánvalóan tisztában voltak ezzel, hiszen Tokaj környékén a top dűlőket választották szőlőik melegágyának, úgymint a tokaji Szerelmi és a mádi Szent Tamás-dűlőt. Mád talaja vulkanikus, trachitos eredetű, a hegyoldalakon vörös nyirok az uralkodó talajtípus. Mindez a vulkanikus jelleg jól érződik a borok ásványosságában.

Finoman sós karakter, koncentrált íz jellemzi vulkanikus boraikat, mivel a tokaji vulkanikus talaj ásványokban rendkívül gazdag. A különböző karakterű és évjáratú borok közt mindenki megtalálhatja ízlésének a tökéletes választást.

Hisznek abban, hogy a természeti adottságokon kívül meghatározó az emberi tényező, a befektetett munka és energia, a szakértelem, a természet iránti alázat és a szőlő szeretete összességében az, ami a híres tokaji Trifecta borok ízvilágát adja.

Egy anekdota szerin IV. Piusz pápa a tridenti zsinat idején megkóstolta a tállyai bort majd a „Summum Pontificem talia vina decent!" kijelentést tette, azaz: „Őszentségének ilyen (tállyai) bor dukál."

Egészségedre!


A figyelmetekbe ajánljuk