A sült zabkását reggelire, uzsonnára és desszertként is fogyaszthatjuk.
Havas Dóra receptjéhez a következő hozzávalókra lesz szükség:
- 20 dkg zabpehely
- 10 dkg török mogyoró
- 50 g nádcukor
- ½ tk. só
- ½ tk. őrölt fahéj
- 1 tk. sütőpor
- 1 tojás
- 2 dl almaszósz
- 1 dl tej vagy almalé
- 2 ek. olvasztott vaj + a forma kikenéséhez
- 5 dkg étcsokoládé
Az elkészítéshez tegyük a zabpelyhet, az összetört török mogyorót, a cukrot, a fahéjat, a sót és a sütőport egy nagy keverőtálba. Ezután verjük fel kissé a tojást és keverjük ki a tejjel, vagy almalével, az almaszósszal és az olvasztott vajjal. Ezt adjuk hozzá a száraz hozzávalókhoz, és dolgozzuk alaposan össze.
A masszához a végén hozzákeverjük a darabokra vágott csokoládét is, majd vajazzunk ki egy hőálló tálat és töltsük meg a masszával. 175 fokra előmelegített sütőben süssük az édességet 40 perc alatt aranybarnára.
Amikor kivesszük a sütőből, hagyjuk kihűlni a formában. Ezután fogyaszthatjuk is.
(Forrás: Lila füge)