szexi izmos jóképű férfi egy fehér pulóverben sétáló nő után néz az utcán egy kávézó teraszán

Okosszemüveggel tesztelték tudósok, hogy mi ragadja meg először a férfiak tekintetét, ha egy nőre pillantanak. Nem meglepő módon ez a hölgyek alakja volt.


A University of Nebraska munkatársai 36 férfi bevonásával végezték a kísérletet. Tíz különböző kinézetű és alkatú nőről nyújtottak át nekik képeket, a rajtuk lévő okosszemüveg segítségével pedig másodpercre pontosan figyelték a résztvevők szemmozgását.

A férfiak minden esetben sokkal több időt töltöttek a nők testének, mint azok arcának megfigyelésével. A legtöbbet a keskeny derekú, telt keblű és széles csípőjű nők képén időzött a tekintetük.

Ennek oka egyrészt ősi ösztönökre vezethető vissza: a karcsú derék, a telt kebel és széles csípő az anyaság ősi motívumai. Aki ezekkel a paraméterekkel rendelkezik, az valószínűleg képes egy gyermek kihordására és felnevelésére, a férfiak pedig ösztönösen olyan nőt keresnek, aki képes világra hozni a gyermeküket. Másrészt azonban a média hatása is befolyásolja a férfiak ideálját a tanulmány vezető szerkesztője, Sarah Gervais szociálpszichológus szerint.

„A nőket sokszor tárgyként jelenítik meg, akiknek a szerepe kimerül abban, hogy formás testükkel szórakoztatóbbá, eladhatóbbá tesznek valamit. Ez a kép már annyira beépült a mindennapjainkba, hogy amikor a férfiak elfordulnak a képernyőtől, és az átlagos nőt kezdik el figyelni, ugyanezeket a jellemzőket keresik"

– fejtette ki a szakértő.

A kísérlet során 29 nőre is ráadták a szemüveget, és megmutatták nekik a képeket. Érdekes módon ők is ugyan azokat a jegyeket figyelték meg nőtársaikon, a kutatók szerint azért, mert tudatában a férfiak preferenciáinak, ösztönösen felmérték a vetélytársakat.

Azt ellenben, hogy a nők mit néznek meg először a férfiakon, és hogy utóbbiak mit figyelnek meg férfitársaikon, egyelőre nem mérték fel.

via Bien.hu

A figyelmetekbe ajánljuk