bécsi díszkivilágítás fénylő hatalmas csillár

Koronavírus ide vagy oda, Ausztria fővárosában idén is megadták a módját az adventnek. Bár az ünnepi fények Budapesten is csodálatosak, Bécsben a karácsonyi vásárt is megtartják.


Ragyogó csillagok, fénylő aranyeső és szikrázó fényfüzérek varázsolnak ünnepi hangulatot Bécs belvárosában esténként. A díszkivilágítás külön látványosságnak számít, a több mint 30 bevásárlóutcában kihelyezett világítótesteket egészen 2021. január 10-ig megcsodálhatjuk.

Gyönyörűen ragyognak a Graben fényei.

© Wien Tourismus / Peter Rigaud

A bécsi Graben elegáns üzleteivel kedvelt sétálóövezetnek és a város egyik legfényűzőbb negyedének számít. A kivilágított csillárok, amelyek az adventi időszakban a Graben felett lebegnek, tökéletesen illenek a környékhez: úgy néznek ki, mintha hatalmas kristálycsillárok lennének, hat méter magasak, az átmerőjük négy és fél méter – fényük pedig megsokszorozódva tükröződik vissza az üzletek kirakatában.

A Graben egyik mellékutcája, a Habsburgergasse, császári hangulattal várja a sétálókat: fölötte kivilágított koronák lógnak, tiszteletadásként a város császári múltja előtt.

A Kohlmarkton gyönyörű aranyeső hullik alá.

© WienTourismus / Christian Stemper

A szintén a Grabenhez kapcsolódó Kohlmarkt felett LED-fénypontokból kialakított aranyeső hullik alá, de ünnepi fényárban úsznak a Goldenes Quartier, Bécs luxus-bevásárló zónájának utcái és terei is.

A Kärntner Straßén akár hat méteres átmérőt is elérő ovális világítótestek és több mint 550 ezer LED-fény látható, amelyek szikrázó fényárba borítják a Bécs belvárosában található 750 méter hosszú bevásárlóutcát. A Stephansplatztól a Schwedenplatzra vezető Rotenturmstraßén hatalmas, négy méter átmérőjű, 200 kilós piros gömbök varázsolnak különleges hangulatot az utca felett lógva.

A Rathausplatzon idén is megnyílt a világszerte népszerű karácsonyi vásár.

© WienTourismus / Christian Stemper

Igazi téli csodavilág várja a látogatókat a Rathausplatzon is, ahol a koronavírus-járvány ellenére idén is helyet kapott a bécsi karácsonyi vásár. A különleges adventi hangulatról a fákat díszítő világító dekorációk, valamint a nagy karácsonyfa gondoskodik, amelyet minden évben másik tartomány ajándékoz Bécsnek. A fát több mint 2000 LED-izzó díszíti. A legnagyobb fa, amely valaha a Rathausplatzon állt, 39,4 méter magas volt.

Ünnepi fényárban úszik többek között a Goldenes Quartier.

© WienTourismus / Christian Stemper

Az említett utcákon és tereken kívül természetesen az egész város karácsonyi fényben úszik: hol hatalmas világító harangok, hol pedig hold és csillag formájú világítótestek díszítik az utakat. A karácsonyi díszkivilágításhoz minden évben mintegy 200 kilométernyi kábelt fektetnek le, hogy a több mint 2,2 millió világítótest felragyoghasson. A világítást minden nap hét óra hosszára kapcsolják fel, az üzemeltetést a bécsi kereskedők a városi gazdasági kamara és a város támogatásával végzik.

via B2B Wien

A figyelmetekbe ajánljuk