Így neveljük a kutyánkat! Tippek a tudatos állattartáshoz
Illusztráció: Hamu és Gyémánt / Piros Zoltán

Így neveljük a kutyánkat! Tippek a tudatos állattartáshoz

Hosszú utat jártak be a kutyák, amióta az embert választották társul: nyáj- és házőrzőből az évszázadok során családtagok lettek. Ideje hát, hogy az ember is felnőjön a feladathoz, és tudatos gazdává váljon, így mindenki megkapja, amit szeretne: mi hűséges, szófogadó társat, a kedvencünk pedig biztonságot egy jó vezető mellett. Eláruljuk, mindez hogyan lehetséges!


Kommunikáljunk jól!

Az egyik leggyakoribb probléma a kutyatartás során, hogy a lakásban egyébként szófogadó négylábú az utcára kilépve fittyet hány a gazdájára. A sok inger kavalkádjában, a hangoktól és zajoktól megrészegülve, egy másik kutya vagy macska látványától kedvencünk figyelme kifelé fordul, és lecsatlakozik rólunk.

„A harmonikusnak tűnő kapcsolat a kapun kilépve egy pillanat alatt megszakad, ha a kutya ösztönei felülírják a kapcsolatban pusztán etető, simogató, sétáltató személyzet szerepét betöltő ember szándékát. Egy ilyen viszonyban a gazda akarata nem teljesítendő teljesítendő törvény a kutya számára" – mutat rá a problémára Korom Gábor, a Tükör Módszer megalkotója, aki az ember és kutya kapcsolatát kutatva dolgozta ki csapatával paradigmaváltó kutyatartási elveit.

Nem a kényeztetéstől, a következetlen jutalmazástól, az ebédlőasztalról leeső falatoktól lesz ugyanis valaki jó gazda. „A kutya biztonságot keres az ember mellett, kiszámítható környezetre van szüksége, ahol nem kell tartania semmitől. Attól a pillanattól kezdve, hogy a fellépésünk határozott lesz, a kutya tisztelete is megnyilvánul irántunk. Ez azonban mindig egy hosszan tartó tanulási folyamat eredménye" – folytatja a szakember, akinek módszerével több tucat oktató dolgozik hazánkban.

Tudatosítsuk a testi kommunikációnkat

Illusztráció: Hamu és Gyémánt / Piros Zoltán

A gondolkodás, az érzés és a cselekvés hármas egysége az emberek egymás közötti kommunikációjában legtöbbször nem egyszerre van jelen, hiszen tudatosan szabályozzuk és időzítjük ezeket a tényezőket. A kutya ellenben rendkívül érzékeny erre az egységre. Ha a gazda mást mond, mint amit érez, az eb kiszimatolja a bizonytalanságot, és helyette próbál dönteni. Úgy lehetünk leginkább hitelesek a kedvencünk szemében, ha következetesen és tisztán kommunikálunk.

A kutya három helyről érkező információkat fogad be: meglepő módon a közléseink mindössze 10 százaléka érkezik hozzá a verbális csatornán keresztül, 20 százalékban az arckifejezéseinkből olvas, a legfontosabb csatorna pedig a testbeszédünk – a kutya 70 százalékban ebből olvassa ki az információkat.

És itt ütközünk bele a legnagyobb falba: a testbeszéd ugyanis a legkevésbé tudatos kommunikációs módszerünk. A legtöbben nem is sejtik, milyen önfejlesztési lehetőségek kerülnek elő a kutyatartás során: a kutya visszatükröz, magasabb fokú önismeretre késztet, hiszen pontosan felismeri például, ha a szavak mögött nincs valódi akarat.

A kutyánkon tehát akkor változtathatunk, ha mi magunk is változunk: tudatosítanunk kell a testi kommunikációnkat, és alaposabban felmérni, hogy milyen hatásokat váltunk ki másokból.

A cikk folytatása a Hamu és Gyémánt magazinban!

Már az újságárusoknál!

Hamu és Gyémánt

Kíváncsi vagy a folytatásra? A teljes cikk a Hamu és Gyémánt aktuális lapszámában olvasható. A magazin megvásárolható a kiemelt újságárusoknál, illetve megrendelhető és előfizethető közvetlenül a kiadótól és digitális változatban is beszerezhető.

Szerző: Tóbiás Lilla

A figyelmetekbe ajánljuk