Egy kép a csillagokról.

Illusztráció

A tudósok továbbra is vizsgálják a nemrég felfedezett szuperbuborékot

Foszlányos gázfelhők és egy különös "szuperbuborék" uralja a Hubble Űrteleszkóp új felvételét.

A felvételen egy N44 nevű köd, vagyis gázfelhő látható, amely a közeli Nagy Magellán-felhő nevű galaxisban található. A most közzétett képen a sötétben izzó hidrogéngáz, valamint sötét porsávok és különböző korú csillagok láthatók a Földtől nagyjából 170 000 fényévnyire található összetett struktúrában – írja a Space.com.

A NASA szerint a gázfelhő felső, központi részén megjelenő "szuperbuborék" azért különösen érdekes, mert a tudósok megpróbálják kideríteni, hogyan alakult ki a 250 fényév széles űrbéli jelenség.

"Jelenléte még mindig rejtélyes" - írták az ügynökség munkatársai közleményükben, kifejtve, hogy két vezető hipotézis létezik. Az egyik szerint hatalmas csillagok fújták el a gázt csillagszéllel, de az ott mért szélsebességek "nem egyeznek" azzal, amit a modellek sugallnak.

A másik lehetőség, hogy talán egy haldokló csillag robbanása, az úgynevezett szupernóva okozta a gázban lévő üreget. A szupernóva-elméletet alátámasztja, hogy legalább egy szupernóva-maradványt találtak a buborék közelében.

A csillagászok 5 millió éves különbséget észleltek a szuperbuborékon belüli csillagok és a szuperbuborék peremén lévő csillagok között. A NASA szerint ez a korkülönbség "többszörös, láncreakciós csillagkeletkezési eseményre" utal, és rámutattak a szuperbuborék jobb alsó részén található intenzív csillagkeletkezési zónára, amely a Hubble Űrteleszkóp felvételén mélykék színnel jelenik meg.

A figyelmetekbe ajánljuk