Itt a hosszú hétvége: 5+1 tartalmas program a fővárosban

Itt a hosszú hétvége: 5+1 tartalmas program a fővárosban

Kezdődik a hosszú hétvége, kezdődnek a programok! A tűzijáték mellett számos esemény közül válogathatunk a három napban, amelyek közül biztosan talál magának mindenki kedvére valót. A Szent István Nap programsorozata közül válogattunk ki pár érdekességet.

Életre kel a történelem: Hősök útja ​

A Budai Vár legnagyobb területű eseménye az augusztus 20-i Szent István Nap keretén belül a Hősök útja lesz, mely a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket látványos, szerepjátékos, hagyományőrző bemutatókon keresztül, ahol lehetőség van a korhű fegyverek, eszközök kipróbálására is.

A szervezők hét történelmi alak hősi cselekedeteit mutatják be hét különböző helyszínen a Tóth Árpád sétány hangulatos részein a Hadtörténeti Múzeum és a Magyar Honvédség Hagyományőrző csoportjainak támogatásával.

I. István király, Szent László, Hunyadi János, Egri nők, Kászonyi Dániel, Muhr Ottmár és Duska László: a közös bennük, hogy mindannyian hoztak olyan sorsfordító döntést, ami miatt ma hősként tekintünk rájuk, vagy a döntésük olyan módon befolyásolta a történelem lefolyását, amely nagy hatással volt az utána következő időkre, harcokra, cselekményekre.

Az előadások végén, egy különleges, erre az alkalomra készült selfie-géppel, mindenki csinálhat közös fotót kedvenc történelmi hősével.

Időpont és helyszín: augusztus 20., Tóth Árpád sétán

Jó ebédhez szól a nóta: Csárdafesztivál 

Az ország és a határon túli térségek legjobb magyar csárdáinak ikonikus ételeit kóstolhatjuk meg a Vörösmarty téren.

Erre az alkalomra a két Michelin-csillagos Onyx étterem is csatlakozik a résztvevőkhöz egy pop-up csárdával.

A kivételes gasztroélmény mellett helyszíni táncos és népzenei programok is lesznek a térre épített színpadon, valamint a közönség között is, akár egy csárda asztalánál ülve.

A fesztivál első napján a népművészeti hungarikumok állnak majd a középpontba, míg a másodikon a magyar nóták, a zárónapon pedig folk&roll dallamok csendülnek fel a bemutatók és kóstolók alatt – mindezt Kovács Lázár műsorvezetésével.

Időpont és helyszín: augusztus 20–22., Vörösmarty tér

Festői piknik klasszikus zenei koncertekkel: Panorama Classical

Páratlan élőzenei élményben lehet részünk a város egyik legszebb panorámájával bíró Filozófusok (Gellért-hegy, víztározó teteje) kertjében egy elegáns piknik kíséretében. A Panorama Classical komolyzenei koncertjeit a előadóktól hallgathatjuk egy babzsákon, a fűben ülve a lámpafüzérek fénye alatt. Mindezt úgy, hogy a színpad hátterében a vár gyönyörű látképe csillan fel. Emellett a gyerekek egész napos „hangszersimogató" programon ismerkedhetnek a különböző hangszerekkel.

Időpont és helyszín: augusztus 20–22., Filozófusok kertje

Emberek emberfeletti teljesítménnyel: Sporthősök 

Hősök nemcsak történelmi személyek lehetnek, hanem olyan kortársak is, akik erő felett teljesítenek egy, az egész ország javát szolgáló cél érdekében.

Ilyen hősök például a sportolók, akik nemcsak sikereikkel, hanem kemény munkavégzésükkel is inspirálnak – róluk fog szólni a Sporthősök című, kétnapos rendezvénysorozat:

a Március 15. térre tervezett egyedi „fordított lelátó" jellegű színpadon megismerkedhetünk a múlt és jelen sporthőseivel, a tokiói olimpia magyar bajnokaival.

A tér díszkővel kirakott részén egy rendhagyó kiállítást találhatunk, melyen az olimpikonjainkról készült, eddig soha nem látott portrésorozatot, sportolói relikviákat és mozgóképeket tekinthetünk meg. A gyerekeket egy interaktív, sport tematikájú játszótér várja, ahol bárki próbára teheti képességeit, és megtudhatja melyik sporthoz illenek leginkább adottságai.

A téren ezen kívül kiállítók, vendéglátósegységek is helyt kapnak, akik jelenlétükkel tovább fokozzák az amúgy is izgalmakkal teli ünnepi hangulatot.

Időpont és helyszín: augusztus 20–21., Március 15. tér

Sínre tett időutazás: Aranyvonat Kiállítás

Az eredeti Aranyvonat 1938-ban készült el azzal a céllal, hogy a Szent Jobb ereklyét körbeutaztassa a történelmi Magyarország területén. Noha a szerelvény a második világháborúban megsemmisült, a meglévő tervek és történészek bevonásával hitelesen újra tudták építeni, melyet tavaly adtak át a Vasúttörténeti Múzeumban. A rekonstruált Aranyvonat az augusztus 20-ai hétvégére a Parlamenthez közel eső Alkotmány utcába költözik, ahol megtekintheti a történelem iránt érdeklődő közönség.

Időpont és helyszín: augusztus 20–22., Alkotmány utca

+1: Mesebirodalom nemcsak kicsiknek: Gyerekliget 

A Városliget egyik legikonikusabb helyszíne, a Vajdahunyad vára két napra mesebirodalommá változik:

herceg- és hercegnőképző, bábelőadás, vásári mutatványok, tűzzsonglőrök, Csukás István leghíresebb és legszeretettebb mesehősei várják a gyerekeket és szüleiket.

Ifjaknak és idősebbeknek is különleges élmény lehet a Magyar Honvédség eszközeinek, járműveinek testközeli megismerése. A rengeteg különleges hadászati eszköz mellett itt látható majd először a Honvédség új büszkesége, az új Leopard tank.

Időpont és helyszín: augusztus 20–21., Vajdahunyad vár, Kós Károly sétány


A figyelmetekbe ajánljuk