színház és mozi hosszú élet
Még egy indok, miért várjuk, hogy megnyissanak a különböző kiállítások.

A University College London (UCL) tanulmánya összefüggést talált a művészeti tevékenységekben való részvétel és a hosszabb élet között. A kutatók felfedezték, hogy azoknak, akik legalább néhány havonta foglalkoznak művészettel, 31 százalékkal alacsonyabb a korai halálozás esélye, mint azoknak, akik nem foglalkoznak hasonlóval. Akik évente csak egy-két alkalommal vettek részt, 14 százalékkal alacsonyabb a kockázat.

Az élettartam különbségének oka részben társadalmi és gazdasági eltérésekre vezethető vissza a múzeumokba, galériákba és színházakba járók, és azok között, akik ezt nem tehetik meg.

A tanulmány kiemeli, hogy a friss kutatás megerősíti azokat az aggodalmakat, miszerint az oktatásban a művészeti tantárgyak hanyatlása számos problémához vezethet.

Az UCL munkatársai szerint a múzeumoknak, koncerteknek és színházaknak mindenki számára elérhető kell hogy legyen, társadalmi és gazdasági státusztól függetlenül.

A kutatásban több mint 6000, 50 évnél idősebb brit felnőtt adatait vizsgálták. 2004 és 2005 között a szakemberek felmérték, hogy a résztvevők milyen gyakran vesznek részt különböző kulturális eseményeken (a mozi nem számított), majd 14 éven keresztül követték figyelemmel őket. Később összevetették a gazdasági, egészségügyi és társadalmi tényezőket, amelyek befolyásolhatták a végeredményt.

Érdemes kiemelni, hogy bár összefüggést találta a művészet és a hosszabb élet között, a kutatók nem tudták megválaszolni, miért van mindez.

(Artsy)


A figyelmetekbe ajánljuk