Hivatalosan is megnyílt a világ legnagyobb teleszkópja Kínában
Szerdán megnyílik a külföldi kutatók előtt is a hatalmas távcső. A Kínában található eszköz a valaha épített legérzékenyebb és legnagyobb egytányérú rádióteleszkóp.

A Kínai Tudományos Akadémiához tartozó Nemzeti Csillagászati Obszervatórium szerint a csillagászok a világ minden tájáról egy online felületen nyújthatják be kérésüket mérések végzésére. A pályázatokat mind elbírálják, és július 20-án kihirdetik az eredményeket. A külföldi szakemberek augusztustól kezdhetik meg az adatgyűjtéseket.

A délnyugat-kínai hegyek között található óriási teleszkóp a Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatórium decemberi összeomlása után az egyetlen olyan eszköz, amely külföldi csillagászokat is fogad.

A Kujcsou tartományban lévő Pingtangban található kínai teleszkóp háromszor érzékenyebb, mint az amerikai volt. A távcső körül 5 kilométernyi rádiómentes zóna terül el, ahol a mobiltelefonok és a számítógépek használata tilos.

A FAST építési munkálatai 2011-ben kezdődtek, rendszeres működése szeptemberben indult, januártól a teljes teleszkóp üzemel. 500 méter átmérőjű tányérja egy 30 futballpályányi területet fed le, építése 1,1 milliárd jüanba (49 milliárd forintba) került.

(MTI)


A figyelmetekbe ajánljuk