Egy Hirohata Mercury autó.

Miután az évtizedek során számtalan hot rod magazin címlapját díszítette, a legendás Hirohata Mercuryt akár te is megveheted.


A pasztellzöld kupé a Mecum 2022-es Kissimmee-i árverésének egyik fő tétele lesz a hétvégén. Ez egy rendkívül ritka alkalom, hiszen több mint 60 év óta most először kerül eladásra az autó.

A Hirohata Mercury 1951-es Mercury Eight Club Coupé néven kezdte életét. Ez egy különösen autómániás időszak volt Dél-Kaliforniában, és a tulajdonos, Bob Hirohata egy olyan járművet akart, amely valóban felkelti az emberek figyelmét. Így 1953-ban elvitte az autóját George Barris műhelyébe, és megkérte őt és testvérét, Samet, hogy valami különlegeset csináljanak belőle.

A Barris-csapat fogta az amúgy is elegáns kupét, és még egyedibbé tette. Először is feldarabolták és alacsonyabbra tették, majd leszedték az emblémákat, az ajtókilincseket és egyéb felesleges részleteket. A kocsin légkavarók, közvetlenül az A-oszlopok előtt elhelyezett reflektorok és egy egyedi hűtőrács található, amelyet három különböző Ford hűtőrács alkatrészeiből készítettek.

Az első kerekeit Cadillac keréktárcsákkal szerelték fel, míg a motorháztető alatt egy Cadillac V8-as kapott helyet. Végül pedig tengerhabzöld bevonatot kapott, ami jól kiemeli a kéttónusú, krémszínű és zöld bőrbelsőjét és a különleges Barris-jelvényeket.

A Hirohata Mercury azonnal sikert aratott, megjelent a Motorama kiállításokon, az Indy 500-on és rengeteg magazinban. Még az 1955-ös Running Wild című filmben is szerepelt. Az idők azonban változnak, és a következő évtized elejére az autó tönkrement, és egy használtautó-áruházban kötött ki. Ennek köszönhető, hogy a néhai autógyűjtő Jim McNeil mindössze 16 évesen 500 dollárért megvásárolhatta a kupét.

Az autó évtizedekig érintetlenül állt a garázsában, de a tulajdonos a '90-es években az eredeti Barris műhelycsapat tagjainak segítségével teljesen felújíttatta. Ez azonban nem volt egy gyors folyamat, és a teljesen helyrehozott jármű csak 2015-ben debütált a nyilvánosság előtt. Ugyanebben az évben a Pebble Beach Concours-on az első helyezést érte el.

A legendás egyedi autó a tervek szerint most szombaton kerül árverésre. A Mecum várakozásai szerint valahol 1 millió dollár (311 millió forint) körüli áron kelhet el, ami a verda történelmét tekintve egyáltalán nem meglepő.

Forrás: RobbReport

A figyelmetekbe ajánljuk