lit candle in hand

Lehetséges-e leküzdeni a halálfélelmet?

A Vice újságírója minél jobban próbál nem gondolni a haláltól, annál inkább szorong tőle. Úgyhogy úgy döntött, szembenéz vele, kipróbálva mindenfélét a cél érdekében.


Amikor egy félelem leépítésére teszünk kísérletet, a pszichológusok az úgynevezett elmélyítő terápiát javasolhatják. Ennek segítségével szembenézünk a félelmünkkel. A halál esetében viszont az elmélyítő terápia egy kicsit trükkösebbnek bizonyul a kivitelezésben, mint más fóbiák esetében.

Zeke Spector a Vice YouTube-sorozatában, a Spiralingben megteszi az elképzelhetetlent, és valóban nekifutott egy nagyon is kontrollált halálközeli élménynek. Rengeteg szakértővel beszélgetett arról, hogyan lehet kényelmesen együtt élni a halál gondolatával. Emellett pedig kipróbált egy rakás dolgot, ami közelebb vezetheti félelme leküzdésében.

Például kipróbálta a szabadesést, sőt még a ketamint is. A célja az volt, hogy leküzdje a szorongását a halállal kapcsolatban, amire minél jobban próbál nem gondolni, annál inkább fél tőle. Tekintettel arra, hogy még mindig a koronavírus ellen harcolunk világszerte, a téma aktuálisabb, mint valaha.


A figyelmetekbe ajánljuk