Habfürdő Kovásznai György

Május 15-én, a rendező, Kovásznai György születésnapján mutatják be a felújított Habfürdő című rajzfilmet.


A Habfürdőt 1980-ban mutatták be, a rajzfilm 4K felbontású, felújított változatát pedig május 15-én, Kovásznai György születésnapján este hét órakor mutatják be. Az ismétlés ugyancsak május 16-án este hét órától lesz látható a YouTube-on.

Május 27-től pedig visszatér a magyarországi mozikba is az animációs alkotás a Pannónia Entertainment forgalmazásában.

Kovásznai György, a rajzfilm rendezője és írója 1934-ben született és 1983-ban hunyt el. Ma a magyar animációtörténet legnagyobb avantgárd alakjaként tartják számon.

Grafikái egészen merészek, rövidfilmjeiben újfajta hangkulisszákkal kísérletezett, melyek túlmutattak az addig ismert műfaji hagyományokon.

Az alkotó egyetlen egyetlen egész estés filmje lett a Habfürdő, mely az egyik legkülönlegesebb színfolt a magyar és a nemzetközi animációs palettán. Mára igen komoly rajongótáborra tett szert.

A rajzfilm szélsőségesen szembemegy a klasszikus korabeli rajzfilmekkel, melyek általában irodalmi alapokon jöttek létre, ilyen volt a János vitéz (1973), valamint a Lúdas Matyi (1976) is.

A Habfürdő ezekkel szemben megjelenésének jelenében játszódik és felnőtteknek szól. A nézők 1980-ban értetlenül álltak előtte, a szakmát pedig eléggé megosztotta a mű. Néhány hét alatt le is került a mozik műsoráról.

Az alkotás annyira formabontó, hogy kihat a mai rendezőgenerációkra is. Az alkotást idén restaurálták, az NFI filmfelújítási és digitalizációs programjának keretében, az ACE és a Creative Europe támogatásával. A teljes körű, 4K felbontású felújítást a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum és Filmlabor igazgatóságainak harminc munkatársa vitte véghez négy hónap alatt.

A restaurálókat kihívás elé állították a pop artos fény- és színvilág, a zenére hullámzó vonalak és burjánzó elemek. A felújításban Lossonczy Árpád, a Habfürdő operatőre és Másik János zeneszerző is segédkeztek.

(Forrás: Kultúra)

A figyelmetekbe ajánljuk