A gyorséttermek miatt zsugorodhatnak a világ legmagasabb emberei

A gyorséttermek miatt zsugorodhatnak a világ legmagasabb emberei

Hollandia nagyhatalmi pozíciója meginogni látszik.

1958 óta a hollandok töretlenül tartják pozíciójukat a világ legmagasabb embereinek listája élén – egyszer megbocsátható botlásuk az 1967-es év volt, ahol a férfiak a második helyre kerültek. Most ugyan jó hír lehet az ország számára, hogy a sikeres magasra növés 2020-ban is tart, de baljós számok érkeztek: a hollandok zsugorodnak.

A holland statisztikai hivatal legújabb adatai szerint egy átlagos 19 éves holland férfi 182,9 centiméter, egy holland nő 169,3 centiméter volt 2020-ban, azaz a 2001-ben születettek férfiak egy centiméterrel alacsonyabbak voltak, mint az 1980-ban született férfiak, ugyanezen korosztályú nők pedig 1,4 centiméterrel lettek alacsonyabbak.

Ráadásul a jelenséget nem lehet azzal magyarázni, hogy a más országból érkezők rontják a magasságára büszke nép statisztikáját.

A csökkenés csak részben függ össze az alacsonyabb testmagasságú népcsoportokból érkező bevándorlók, valamint gyermekeik számának a növekedésével. A növekedés ugyanis stagnált azokban a nemzedékekben, amelyek mindkét szülője Hollandiában született és azokban a nemzedékekben is, amelyek esetében mind a négy nagyszülő Hollandiában született. A migrációs háttér nélküli férfiak nem lettek magasabbak és a migrációs háttér nélküli nők magassága is csökkenő tendenciát mutat

idézte a statisztikai hivatal illetékeseit a The Guardian

Gert Stulp, a Groningeni Egyetem kutatója más okokat is lát a csökkenő magasság mögött.

Lehetséges, hogy a 2007-es pénzügyi válság azt jelentette, hogy számos gyermek szegényebb körülmények között nőtt fel, mint az előző generáció. De az is lehetséges, hogy nőtt az egyenlőtlenség, amelyről tudjuk, hogy hatással van az átlagmagasságra, a szegényebb gyermekkor kisebb növekedéshez vezet a magasságot illetően

– mondta.

A testmagasság csökkenése az Egyesült Államokban is megfigyelhető, ahol azt tapasztalták, hogy az egészségtelen gyorséttermi ételek egyre nagyobb mértékű fogyasztása lehet az egyik oka a magasságcsökkenésnek.

Az étrend megváltozhatott, az elmúlt években a növekedéshez szükséges kevesebb tápanyagot tartalmazhat. Ez lehet az oka annak, hogy az amerikaiak zsugorodnak: szegényebb étrend, több kalória, de kevesebb tápanyag. Feltételezhető az is, hogy a magasságcsökkenést okozhatja az is, hogy egyre több ember kihagyja a húst étrendjéből. Igaz, erre nincs bizonyíték

– tette hozzá Stulp.

A statisztika kijózanítóan hathat a hollandoknak, jelezve, hogy semmi sem tart örökké: több mint egy évszázaddal ezelőtt a legmagasabb emberek főként Észak-Amerikában és Észak-Európában voltak, Svédország és Norvégia büszkén állt mindenki felett.

Hollandia ezután, az 1900-as évek első felében élte át a megdöbbentő növekedési hullámot, és az 1950-es években érte el a csúcsokat. Úgy tűnik, lassan bekövetkezhet a trónfosztás.


A figyelmetekbe ajánljuk