A Gucci-ház című film plakátja.
Universal Pictures

Egy dologban egyetértenek a Gucci család tagjai

A Gucci család tagjai egy kemény hangvételű közös nyilatkozatban szólaltak fel a A Gucci-ház című film ellen.


Kevesebb mint egy héttel Ridley Scott, A Gucci-ház című életrajzi filmjének bemutatója után – amelyben Lady Gaga alakítja Patrizia Reggiani-t és Adam Driver Maurizio Gucci-t –, a Gucci család közleményt adott ki, amelyben a filmet „rendkívül fájdalmasnak" és „sértőnek" nevezték az örökségükre nézve. (Fontos megjegyezni, hogy a jelenleg is élő Gucci családtagok már nem dolgoznak a cégnél).

Az ANSA olasz hírügynökség által elsőként közzétett megjegyzésekben a Guccik a film „minden, csak nem pontos" narratívája ellen emeltek szót.

A film készítői nem vették a fáradságot, hogy konzultáljanak az örökösökkel, mielőtt Aldo Guccit – aki 30 éven át volt a cég elnöke [Al Pacino alakította – a szerk.] – és a Gucci család tagjait gengsztereknek írják le, akik tudatlanok és érzéketlenek voltak az őket körülvevő világgal szemben

– áll a közleményben, hozzátéve, hogy a mozi teljesen kitalált attitűdöket és viselkedést tulajdonít a hírhedt események főszereplőinek".

Az életrajzi film a divatház-alapító Guccio Gucci unokájának, Maurizio Guccinak a meggyilkolását mutatja be, amelyet volt felesége, Patrizia Reggiani rendezett meg.

Ez emberi szempontból rendkívül fájdalmas, és sérti azt az örökséget, amelyre a márka ma épül

– folytatják.

A közlemény bírálja továbbá az „elnéző intonációkat" Reggianival szemben, akit 1998-ban elítéltek a merénylet megrendezéséért. A család azt állítja, hogy a Gaga által játszott nőt „nemcsak a filmben, hanem a szereplők nyilatkozataiban is úgy festik le, mint egy áldozatot, aki megpróbál túlélni egy férfias és soviniszta vállalati kultúrában".

„Ez a keretezés is pontatlan”, állítják Gucciék, arra hivatkozva, hogy a vállalatban „több nő is vezető pozícióban volt" a film 1980-as évekbeli cselekménye idején.

A Gucci család abból él, hogy tiszteleg elődei munkássága előtt, akik nem érdemlik meg, hogy az emléküket felforgassák pusztán azért, hogy egy fiktív show-t rendezzenek, amely nem tesz igazságot a főszereplőinek

– zárul a közlemény, megjegyezve, hogy a Gucci család „fenntartja a jogot, hogy megtegyen minden szükséges lépést, hogy megvédje saját és szerettei nevét, imázsát és méltóságát".

Patrizia Gucci, Maurizio másod-unokatestvére a The New York Timesnak elmondta, hogy a család körülbelül egy hónapja kezdte el tervezni a közös nyilatkozatot. A figyelmeztetés ellenére, miszerint a Gucci család „fenntartja a jogot, hogy bármilyen lépést tegyen", azt mondta a Timesnak, hogy jelenleg semmilyen jogi lépés nincs folyamatban.

Forrás: Vanity Fair

A figyelmetekbe ajánljuk