víz alatti múzeum görögország

Már víz alatti múzeumot is látogathatunk Görögországban

Megnyílt Görögország eső tenger alatti múzeuma; a lelőhelyen mintegy négyezer ókori görög cserépedény, azaz amfóra található.

Mindez Alonisszosz szigeténél megtekinthető, ahol egy elsüllyedt hajóroncsra bukkantak.

A múzeumot természetesen csak képzett búvárok tekinthetik meg a merülés bonyolultsága miatt. A különleges helyszín már 2020-ban megnyitott, de a pandémia miatt a látogatottsága csak minimális volt. Idén valószínűleg már nagyobb kereslet lesz iránta, hiszen egy tavalyi jogszabály elfogadása után Görögországban előtérbe került a turisztikai búvárkodás. Nem véletlen, hogy az elmúlt időszakban is egyre több turista kereste fel a lelőhelyet.

Aminek egyébként borsosabb ára van a hagyományos merülésekhez képest: a vezetett túrák 95 euróba, azaz nagyjából 34 ezer forintba kerülnek, szemben a hagyományos merülésekkel, amelyek általában 50 százalékkal olcsóbbak.

A múzeumként funkcionált hajóroncs nagyjából 2500 éves, és minden bizonnyal ez még csak a kezdet, hiszen a térségben több hasonló hajó is lehet, amelyek szintén erre a sorsra juthatnak. Görögországban pedig eddig tíz tenger alatti park kapott működési engedélyt.

A búvároknak komoly szabályokat kell majd betartaniuk a maradványok épsége érdekében, többek között 2 méternél közelebb nem úszhatnak majd a tárgyakhoz.

(National Geographic)


A figyelmetekbe ajánljuk