Brutálisan megemelték a Google csúcsvezetőinek fizetését
Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének közleménye szerint a Google felső vezetői nem panaszkodhatnak: extrém fizetésemelésben és részvényjutalmakban részesültek az előző évben.

A Google anyavállalata, az Alphabet az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletéhez (SEC) benyújtott beadványában közölte, hogy igazgatótanácsa új kompenzációs csomagokat hagyott jóvá Ruth Porat pénzügyi igazgató, Kent Walker jogi vezető, Prabhakar Raghavan keresőmotor-vezető és Philipp Schindler, a cég üzletági igazgatója számára – olvasható a Haszon oldalán.

A SEC honlapjának tájékoztatás szerint topvezetők alapfizetését 650 ezer dollárról egymillió dollárra növelték. Továbbá mindegyikük különböző részvényopciókban részesült, melyek piaci értéke 23 és 35 millió dollár között mozog.

Az Alphabet nem hozta nyilvánosságra, hogy a vezetők pontosan mekkora jutalomban részesültek 2021-ben, de a megelőző év adatai ismertek.

Az igazgatótanács Poratot és Walkert 50,2 millió dolláros, Raghavant 54,6 millió dolláros, Schindlert pedig 65,5 millió dolláros részvényopciókkal jutalmazta 2020-ban.

Az Alphabetnek volt honnan osztania: a részvényárfolyama 65 százalékkal emelkedett a tavalyi évben, így jócskán megelőzte a többi amerikai Big Tech vállalatot.

A Haszon cikkéből kiderül, a Google keresési üzletága tavaly év elején olyan rohamos növekedésnek indult, amilyenre korábban a világjárvány előtt volt példa.

Ez főleg a hirdetési piac és az utazások fellendülésének köszönhető. Emellett a YouTube-on is megugrott a forgalom, illetve a Google felhőalapú részlege is magára talált, köszönhetően annak, hogy egyre több cég állt át az otthoni munkavégzésre. A cégóriás a júliustól szeptemberig tartó harmadik pénzügyi negyedévét 65,11 milliárd dolláros bevétellel és 18,94 milliárd dolláros nyereséggel zárta.

A Google tisztában van azzal, hogy a vezetői bónuszok komoly elégedetlenséghez vezethetnek a dolgozók körében, a tanács azonban egyelőre nem tervez vállalati szintű fizetésemeléssel.


A figyelmetekbe ajánljuk