person holding black android smartphone

A Google-nek cenzúráznia kell a netet egy bírósági döntés miatt

A Google arra kérte az ausztrál legfelsőbb bíróságot, hogy helyezzen hatályon kívül egy 2020-as döntést, amely a cég szerint pusztító hatással lehet az internet egészére.


A keresőóriás pénteken benyújtott beadványában a Google azt állítja, hogy kénytelen lesz cenzorként fellépni, ha az ország legfelsőbb bírósága nem változtatja meg azt a döntést, amely 40 ezer dolláros rágalmazási kártérítést ítélt meg egy ügyvédnek egy olyan cikkért, amelyre a vállalat a keresőmotorján keresztül hivatkozott.

2016-ban George Defteros, Victoria állam ügyvédje, akinek korábbi ügyfelei között olyan személyek is szerepeltek, akik érintettek a hírhedt melbourne-i bandagyilkosságokban, azzal a kéréssel fordult a Google-hoz, hogy a vállalat távolítsa el a The Age egyik 2004-es cikkét. A cikk beszámolt arról, hogy az ügyészség gyilkossági vádat emelt Defteros ellen három férfi halálával kapcsolatban. Ezeket a vádakat később, 2005-ben ejtették. A vállalat viszont nem volt hajlandó eltávolítani a cikket a keresési találatok közül, mivel a kiadványt megbízható forrásnak tekintette.

Az ügy végül bíróság elé került, ahol Defteros sikeresen érvelt azzal, hogy a cikk és a Google keresési eredményei rágalmazzák őt. Az ügyet felügyelő bíró úgy ítélte meg, hogy a The Age tudósítása azt sugallta, hogy Defteros jóban volt a melbourne-i bűnügyi alvilággal. A victoriai fellebbviteli bíróság ezt követően elutasította a Google azon kérelmét, hogy a döntést megváltoztassák. A Google szempontjából a kérdés az internet egyik alapvető építőköve.

Egy hiperlink önmagában nem jelenti annak a közlését, amelyre hivatkozik, állítja a vállalat a legfelsőbb bírósághoz benyújtott beadványában. Ha a 2020-as ítéletet helyben hagyják, a Google azt állítja, hogy felelős lesz minden olyan, az interneten közzétett anyag kiadójaként, amelyre a keresési eredmények hiperlinket adnak, beleértve a megbízható forrásokból származó híreket is. Védelmében a vállalat a kanadai legfelsőbb bíróság 2011-es ítéletére hivatkozik, amely szerint egy hiperhivatkozás önmagában soha nem minősül rágalmazó anyag közzétételének.

(Forrás: Engadget)


A figyelmetekbe ajánljuk