Szavakká formálja a beszédképtelen emberek gondolatait egy implantátum
Az eszköz óriási segítség lehet a jövőben a lebénult és beszédüket elvesztő betegek számára.

Egy páratlan eszközt sikerült kifejlesztenie a Oregon Egészségügyi és Tudományos Egyetem kutatóinak: egy olyan implantátumot alkottak, amely képes megbénult emberek gondolatait írott szavakká alakítani. Ezzel pedig egy teljesen új kommunikációs módot sikerült biztosítani azok számára, akik elvesztették a beszédképességüket.

Az eszközt a Futurism cikkéből csak Panchónak említett betegen tesztelték. A férfinak elég volt csupán megpróbálni kimondani a fejében lévő szavakat és az implantátum a gondolatatit szavak formájában egy képernyőre lefordította.

Minderről a New England Journal of Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban számoltak be a kutatók.

Ebben az esetben a gondolatolvasás fogalma sem légből kapott kifejezés:

az agy beszédmotoros területein lévő elektromos jelekből az implantátum képes lefordítani, hogy mire gondol valaki.

Ráadásul a tanulmány szerzői még abban sem lehettek biztosak, hogy Pancho agya sérült-e olyan helyen, ami miatt nem képes semmilyen módon kommunikálni – így hiába működött volna jól az eszköz, nem lehettek biztosak az eredményben.

Az implantátum azonban egyelőre nem tökéletes: a gondolatait dekódoló algoritmus 9000 kísérletből nagyjából a felénél találta el a helyes szót. De összetettebb mondatok esetében ez a szám magasabb lett az algoritmushoz hozzáadott autokorrekciónak köszönhetően.

Pancho az eszköz segítségével elmondta, hogy mindez megváltoztatta az életét, hiszen az orvosai azt mondták neki, hogy soha többet nem lesz képes kommunikálni másokkal.


A figyelmetekbe ajánljuk