Hiperaktív giliszták lepik el az USA államait

Úgy néznek ki, mint a normális földigiliszták, de ezerszer mozgékonyabbak, sőt még a saját farkukat is levetik, hogy minél könnyebben elmeneküljenek a veszély elől.


Furcsa giliszták terjedtek el az USA tizenöt államában. Sokan őrült gilisztáknak hívják őket, hiszen elképesztően izgágák. A kis barna színű csúszómászók rángatóznak, vonaglanak, sőt egyenesen kiugranak az ember kezéből, emellett pedig jó pár egyed még a saját farkát is hátrahagyja, annak érdekében, hogy megmeneküljön.

A rohamos elterjedésükre magyarázatot adhat az, hogy a kifejlett példányok gyorsan és társak nélkül is szaporodnak, a kikelt egyedek pedig hamar felfalják a talajban lévő tápanyagokat, így változtatva meg a föld struktúráját.

„Az egyik dolog, amit észrevettünk... az, hogy ezek a csúszómászók nemcsak a talaj szerkezetét és a talaj tápanyagdinamikáját változtatják meg, hanem kiszorítják a már ott lévő őshonos földigilisztákat is"

– mondta Brad Herrick a Madisoni Wisconsini Egyetem munkatársa.

Nincs pontos információ arra, hogy az állatok miként terjednek az államokban. Legvalószínűbb, hogy az importált növények földjében, teherautók gumiabroncsában, tereprendező eszközökön, illetve vízi útvonalakon keresztül érkeznek. De vannak olyan feltételezések is, mely szerint már a 19. században is megtalálhatóak voltak az Államokban.

Minnesotában, Wisconsinban, Missouriben, Illinois-ban, Iowában, Nebraskában, Ohióban, Texasban, Louisianában, Indianában, Kansasban, Indianában, Kentucky-ban, Tennessee-ben és Oklahomában észlelték őket eddig.

A kutatók még vizsgálják, hogy ezek a rendkívül invazív férgek milyen hosszú távú hatással vannak Észak-Amerika növényvilágára, de rövid távon egyértelműen rossz a talaj és az ott élő őshonos férgek szempontjából.

(livescience.com)

A figyelmetekbe ajánljuk