pénz kiöntve

A gazdag szülők szerint árt a gyereknek, ha túl sokat örökölnek

Kétezer vagyonos ember válasza alapján a Motley Fool pénzügyi és befektetési tanácsadó cég kiderítette, hogy kihez, vagy kikhez kerül az örökség. Meglepő eredmények született.

A hírességek és a vagyonos vállalkozók körében egyre népszerűbb az a mozgalom, amelynek résztvevői fogadalmat tesznek, hogy örökségükből szinte semmit nem hagynak a leszármazottjaikra, családtagjaikra (the Giving Pledge) – írja a Haszon.

A lap kiemeli, hogy azért nem kell feltétlen félteni őket, hiszen a legtöbbjük minimum egy házat és egy autót biztosít a gyermekének, de vagyonuk nagy részét haláluk után, vagy még életük során inkább jótékony célokra fordítják.

Ismertebb példa erre Warren Buffett, Bill Gates, Daniel Craig, Sting, Gordon Ramsay és Sir Elton John is.

A Motley Fool kutatása olyan embereket keresett meg, akiknek a nettó vagyona meghaladja minimum az egymillió dollárt (nagyjából 300 millió forint).

A válaszokból kiderült, hogy a megkérdezettek 67 százaléka fél attól, hogy túl sok pénzt hagy a gyermekeire. A válaszadóknak számos aggályuk volt azzal kapcsolatban, hogy milyen következményekkel járhat a nagyobb összegű örökség.

Sokak legnagyobb félelme, hogy gyermekeik felelőtlenül használják fel a vagyont, vagy szimplán elkényelmesednek a jólétben.

A Motley Fool kutatási elemzője, Jack Caporal elmondta a CNBC-nek, hogy az aggódó szülőkre jellemző, hogy bizonyos feltételekhez kötik az örökségüket.

Az örökösöknek sok esetben bizonyítottan olyan értékeket kell elsajátítaniuk, amelyek a szülők szerint elengedhetetlenek egy sikeres élethez. Ilyen például a szorgalmas, kemény munka, az iskolai eredményesség, a szakmaim karrier.

A felmérés megkérdezte azokat is, akik korábban jókora örökséghez jutottak (több mint egymillió dollárhoz).

Ebből kiderül, 85 százalékuk úgy gondolta, hogy igenis lehetséges túl sok pénzt örökölni.

Mindez azért is érdekes, mert ők első kézből tapasztalták a hirtelen jött sok pénz hatását. Ráadásul, szintén ezen a véleményen van az 500 ezer és egymillió dollár közötti örökséghez jutottak is (84 százalék).

A Haszon még kiemelte azt az érdekességet is, hogy az egyetértők százalékos aránya úgy csökkent, ahogy az örökölt pénz mennyisége. Így a 100 és 500 ezer dollárt öröklők 78,5 százaléka, míg a 100 ezer dollárnál kevesebbet öröklők 69 százaléka gondolta úgy, hogy a túl nagy örökség negatívan befolyásolhatja az örökösöket.

Az aggodalmak ellenére a kétezer válaszadó 60 százaléka szerint kifejezetten fontos örökséget hagyni a leszármazottakra, 34 százalékuk pedig azt tervezi, hogy vagyonuk minimum 50 százalékát a családra hagyják.


A figyelmetekbe ajánljuk